Οι τηγανίτες της Ηπείρου δεν τηγανίζονται σε λάδι, ούτε σε τηγάνι. Δεν είναι εύκολο γλυκό, όπως είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι γλυκό της προσμονής και της υπομονής.
Γεννιέται, αιώνες τώρα, στα χωριά των βουνών και των κάμπων της Ηπείρου, μόνο τους χειμώνες. Ιδιαίτερα την παραμονή των Χριστουγέννων. Θέλει τζάκι, πυροστιά και μια πέτρινη πλάκα. Οι τηγανίτες της Ηπείρου ψήνονται χωρίς λάδι πάνω στην πέτρα!
Χριστουγεννιάτικες γεύσεις: Οι τηγανίτες της Ηπείρου – Τα «Σπάργανα του Χριστού»
Υλικά
Για το χυλό:
Αλεύρι, λίγο αλάτι και κρύο νερό,
σε αναλογία τέτοια ώστε να προκύψει
ένας πηχτός χυλός.
Για τη γέμιση:
Καρύδια χοντροκομμένα, ζάχαρη,
κανέλα, γαρίφαλο (σαν γέμιση μπακλαβά).
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό,
ξύσμα λεμονιού και
λεμόνι στυμμένο.
Οδηγίες εκτέλεσης
Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι και το αναμειγνύουμε με το νερό, ανακατεύοντας καλά να μη σβολιάσει. Θέλουμε το μείγμα να μοιάζει με χυλό κρέπας.
Σε λαμαρίνα ή μαντέμι ή πλάκα (χωματένια πλάκα) ή ακόμα, για τις σημερινές νοικοκυρές, σε αντικολλητικό τηγάνι, απλώνουμε μια κουταλιά (βαθιά κουτάλα) από το χυλό σχηματίζοντας μια μεγάλη κρέπα και ψήνουμε προσεκτικά και από τις δύο πλευρές.
Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο όλων των φύλλων, τα στρώνουμε σε ταψί ρίχνοντας ανάμεσα τα υλικά της γέμισης: καρύδια, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο.
Όταν γεμίσει το ταψί, μετά απο 5-6 στρώσεις, τις κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και σιροπιάζουμε με το σιρόπι που ήδη έχουμε ετοιμάσει.
Στο τελευταίο φύλλο κάνουμε το τελείωμα ραντίζοντας την επιφάνεια μετά το σιρόπιασμα με καρύδια.
Το μυστικό της επιτυχίας του γλυκίσματος ήταν να απορροφηθεί το σιρόπι και να μαλακώσουν τα φύλλα ώστε να κόβεται με το πηρούνι.
Αυτό εξαρτάται απο το ψήσιμο, πρέπει δηλαδή να ψηθούν τόσο όσο να τραβούν το σιρόπι.
Τα μυστικά της ζαγορίσιας νοικοκυράς:
Οι παλιές νοικοκυρές ανάβανε φωτιά από κέδρα και για να ψήσουν τα σπάργανα χρησιμοποιούσαν μια επιφάνεια πέτρινη ή λαμαρίνα.
Έριχναν μια κουτάλα από το μείγμα στην πυρωμένη πέτρα ή λαμαρίνα, άνοιγαν τη ζύμη να γίνει μεγάλη, σαν κρέπα και το έψηναν και από τις δύο πλευρές.
Έφτιαχναν μ’ αυτόν τον τρόπο κάμποσα φύλλα. Ανακάτευαν καρύδι με κανέλα, λίγη ζάχαρη, λίγο γαρίφαλο και έφτιαχναν ένα μείγμα. Έστρωναν ένα φύλλο ζύμη, έριχναν από πάνω το μείγμα με τα μπαχαρικά και τα καρύδια, και συνέχιζαν το στρώσιμο ένα φύλλο, ένα καρύδι μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.
Μετά το κόβανε και το σιροπιάζανε…..!!
Ειδήσεις σήμερα
Επιτέλους καλά νέα για 2 ζώδια – Τα «πάνω κάτω» από 13 Δεκέμβρη για τους διδύμους
Ο Γιατρός: Αυτό είναι το δραματικό τέλος της σειράς του ALPHA – Θα προβληθεί στις 18/12
Το καυστικό σκίτσο του Αρκά για την «πολιτική ορθότητα» [Εικόνα]