Χειμωνιάτικα λαχανικά με εντελώς διαφορετική γευστική ταυτότητα μεταξύ τους, που παντρεύονται ιδανικά, με το χοιρινό στη μέση να κερδίζει απ’ τη σύνθεση των εντάσεων.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της παραδοσιακής συνταγής, είναι η παντελής έλλειψη μπαχαρικών και αρωματικών, που σημαίνει ότι όλη η νοστιμιά που βγαίνει απ’ τα πρωτογενή υλικά είναι επαρκής, ώστε να μην χρειάζονται γευστικά φτιασιδώματα και ιδιαίτερες ενισχύσεις, πέραν της χρήσης ζωμού λαχανικών.
Χοιρινό πρασοσέλινο: Πως θα τις φτιάξετε και τι θα πληρώσετε
Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό με κόκκαλο ή χωρίς κομμένο σε μερίδες (5,58 ευρώ/κιλό)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (0,23ευρώ/κιλό)
1 κιλό πράσα χοντροκομμένα (0,59ευρώ/κιλό)
½ κιλό σέλινο χοντροκομμένο (0,59ευρώ/ματσάκι)
1 ποτήρι ελαιόλαδο (11,60 ευρώ/λίτρο)
Αλάτι (1,48ευρώ/τεμάχιο)
Πιπέρι (0,68 ευρώ/τεμάχιο)
Αυγολέμονο:
2 αυγά (3,33 ευρώ/συσκ)
2 λεμόνια (1,88 ευρώ/κιλό)
Το συνολικό κόστος παρασκευής του φαγητού ανέρχεται στα 20,75 ευρώ
Εκτέλεση
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το κρέας και τσιγαρίζουμε
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει με το λάδι. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το κρατάμε σ’ ένα σκεύος
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε καλά το κρεμμυδάκι, τα πράσα και το σέλινο
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμυδάκι (αφού έχουμε βράσει το κρέας μας) και το μαραίνουμε
Προσθέτουμε τα πράσα και το σέλινο και τα γυρνάμε 2-3 φορές να μαραθούν
Πάνω από τα λαχανικά μας προσθέτουμε το κρέας, πιπέρι, 1 ½ ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει μελωμένο ζουμάκι
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα
Τραβάμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και κάνουμε το αυγολέμονο
Αυγολέμονο:
Στύβουμε τα λεμόνια μας.
Σ’ ένα καθαρό μπωλ χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
Μ’ ένα πιρούνι χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους ενώ συνεχίζουμε να «χτυπάμε» μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα μας.
Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού και στο τέλος μερικές κουτάλες ζωμό από το φαγητό μας, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό μας και ανακατεύουμε ελαφρά για 1 λεπτό. Αφήνουμε τη σούπα μας για 20 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Η Μελέτη μίλησε με Σκορδά και Καινούργιου μετά την κόντρα τους – Τί είπαν [Βίντεο]