Χαρίζοντάς ενέργεια, θρεπτικά οφέλη και πολλές βιταμίνες, είναι οι τέλειες επιλογές για πρωινό, σνακ, για τα παιδιά μας, για τις απαιτητικές μέρες στο γραφείο που χρειαζόμαστε κάτι γλυκό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ταχίνι προσφέρει λιγνάνες, αντιοξειδωτικά τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες. Με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης ενώ η υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου είναι ωφέλιμη για την οστική υγεία. Η επαρκής ποσότητα μαγνησίου συνδέεται με καλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ο χαλβάς, αντίστοιχα, όπου το κύριο συστατικό του είναι το ταχίνι, προσφέρει όλα τα παραπάνω ενώ περιέχει και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών και την παραγωγή ενέργειας. Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα του χαλβά έναντι των υπολοίπων γλυκών είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι. Το μέλι αποτελεί καλύτερη γλυκαντική ουσία η οποία προσδίδει έντονη γλυκιά γεύση και σε αντίθεση με τη ζάχαρη μας εφοδιάζει με βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα.
Ο καλύτερος χαλβάς και το πιο θρεπτικό ταχίνι έχουν όνομα
Πηγαίνοντας στα ράφια του super market, όλοι αναζητούμε χαλβά και ταχίνι με παράδοση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η ρήση «αυτό που τρώμε, είμαστε»! Εδώ και δεκαετίες, λοιπόν, εμπιστευόμαστε τα προϊόντα με το brand name «Αφοί Χαΐτογλου». Με ιστορία από το 1924, κοινωνική προσφορά και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, παράγει τον πιο αγαπημένο χαλβά όλων με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Οι άνθρωποι, βέβαια, της εταιρείας αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις των καταναλωτών, λανσάρουν πολλές γεύσεις και συνδυασμούς (βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, φιστίκι, φρουκτόζη, φουντούκια-σταφίδες-κακάο, μέλι, μέλι-κακάο, φιστίκι Αιγίνης, μαστίχα, μέλι-αμύγδαλα, μέλι-καρύδια, σουσάμι ολικής), σε διαφορετικές συσκευασίες ανάλογα με το τι επιθυμεί κάποιος!
Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με το ταχίνι. Ολικής αλέσεως, με πορτοκάλι, με μέλι, με κακάο, με πρεβιοτικές ίνες, το Μακεδονικό ταχίνι καλύπτει κάθε γούστο και σίγουρα έχει πρωταγωνιστική θέση στο σπίτι μας.
Πώς να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας
- Καταναλώνουμε ταχίνι με μέλι θυμαρίσιο στο πρωινό με ψωμί από δίκοκκο σιτάρι.
- Φτιάχνουμε dressing για σαλάτες χρησιμοποιώντας ταχίνι και λεμόνι.
- Βουτάμε τα λαχανικά μας σε 1-2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, σαν ντιπ.
- Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βασικό υλικό στις συνταγές μας.
Πώς να εντάξουμε τον χαλβά στην καθημερινότητά μας
- Τρώμε τον χαλβά ως σνακ, με την ατομική συσκευασία να μας συντροφεύει στην καθημερινότητα.
- Είναι μία ωραία επιλογή για τα παιδιά μας, όταν μας ζητούν γλυκό.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.
Κορμός σοκολάτας με ταχίνι
Υλικά
- 200 γραμμ. μέλι
- 420 γραμμ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 300 γραμμ. μπισκότα
- 50 γραμμ. φουντούκια χοντροσπασμένα
- Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε για 2 λεπτά το μέλι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ταχίνι και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα μπισκότα και το φουντούκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αδειάζουμε το μείγμα στο κέντρο και κατά μήκος, σχηματίζοντας μια στήλη. Με τα χέρια τυλίγουμε σφιχτά τη λαδόκολλα γύρω από το μείγμα σε κυλινδρικό σχήμα. Στρίβουμε τις δύο άκρες της λαδόκολλας ώστε να μένουν σταθερές. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά, ώσπου να σφίξει. Σερβίρουμε κρύο, ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
«Μπαλίτσες ενέργειας» με χαλβά
Υλικά
- 250 γραμμ. Μακεδονικό Χαλβά
- 80 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
- Ξύσμα από δύο λάιμ
- 10 γραμμ. χονδροτριμμένο πράσινο πιπέρι
- Φλούδα από ένα μανταρίνι ζεματισμένη & ψιλοκομμένη
- 30 γραμμ. φιλέ αμύγδαλο καβουρντισμένο
- 30 γραμμ. ινδοκάρυδο
- 80 γραμμ. κουβερτούρα λειωμένη
- 40 γραμμ. καρύδι ψιλοκομμένο
- 30 γραμμ. τρούφα
Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Μετά από μία ώρα πλάθουμε μπαλίτσες και τις ρολάρουμε σε μία από τις παραπάνω γεύσεις.
*Περισσότερες συνταγές και πληροφορίες, στο https://gr.haifoods.com