Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Δροσερή σαλάτα με αγκινάρες και παρμεζάνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τώρα την άνοιξη που υπάρχει αφθονία λαχανικών και φρούτων, δε θα πρέπει να παραλείψετε να μαγειρέψετε αγκινάρες. Ο Πέτρος Συρίγος, μάλιστα, έχει την καλύτερη συνταγή, που τις συνδυάζει με ρόκα και παρμεζάνα.

Υλικά

4 αγκινάρες
3 κλωναράκια σέλερι
½ φινόκιο
1 ματσάκι ρόκα
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χυμός από 2 λεμόνια
100 γραμμ. παρμεζάνα, ολόκληρο κομμάτι
Καρύδια (προαιρετικά)
Προσούτο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Κόβετε το κοτσάνι, περίπου 5 εκατοστά, από τη βάση της αγκινάρας. Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα, μέχρι να φτάσετε στα εσωτερικά που είναι πιο ανοιχτόχρωμα και μαλακά. Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβετε το πάνω μέρος των φύλλων.

Ξεφλουδίζετε το πράσινο μέρος από το κοτσάνι, μέχρι να φτάσετε στο λευκό σημείο. Με ένα κουτάλι καθαρίζετε το κέντρο της αγκινάρας. Κόβετε την καθαρισμένη αγκινάρα στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε μπόλικο νερό και χυμό από το ένα λεμόνι. Ρίχνετε μέσα την αγκινάρα και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες.

Κόβετε σε φετούλες το σέλερι και το φινόκιο. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τη ρόκα. Τα προσθέτετε όλα στο μπολ και ανακατεύετε. Προσθέτετε φλοίδες παρμεζάνας, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι, καρύδια, λίγο προσούτο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Δροσερή σαλάτα με γαρίδες και ντρέσινγκ

Η συνταγή της ημέρας: Δροσερή σαλάτα με καρπούζι από τον Γιώργο Τσούλη

Η συνταγή της ημέρας: Φαρφάλες με τόνο και μυρωδικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα οσπρίων με μυρωδικά

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο νόστιμη και εύκολη πατατοσαλάτα της στιγμής

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα οσπρίων για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, ρόκα & σπανάκι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Μεξικάνικη σαλάτα με καλαμπόκι & κόκκινα φασόλια

Η συνταγή της ημέρας: Μεσογειακή σαλάτα με φακές