Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Δροσερή σαλάτα με αγκινάρες και παρμεζάνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τώρα την άνοιξη που υπάρχει αφθονία λαχανικών και φρούτων, δε θα πρέπει να παραλείψετε να μαγειρέψετε αγκινάρες. Ο Πέτρος Συρίγος, μάλιστα, έχει την καλύτερη συνταγή, που τις συνδυάζει με ρόκα και παρμεζάνα.

Υλικά

4 αγκινάρες
3 κλωναράκια σέλερι
½ φινόκιο
1 ματσάκι ρόκα
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χυμός από 2 λεμόνια
100 γραμμ. παρμεζάνα, ολόκληρο κομμάτι
Καρύδια (προαιρετικά)
Προσούτο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Κόβετε το κοτσάνι, περίπου 5 εκατοστά, από τη βάση της αγκινάρας. Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα, μέχρι να φτάσετε στα εσωτερικά που είναι πιο ανοιχτόχρωμα και μαλακά. Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβετε το πάνω μέρος των φύλλων.

Ξεφλουδίζετε το πράσινο μέρος από το κοτσάνι, μέχρι να φτάσετε στο λευκό σημείο. Με ένα κουτάλι καθαρίζετε το κέντρο της αγκινάρας. Κόβετε την καθαρισμένη αγκινάρα στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε μπόλικο νερό και χυμό από το ένα λεμόνι. Ρίχνετε μέσα την αγκινάρα και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες.

Κόβετε σε φετούλες το σέλερι και το φινόκιο. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τη ρόκα. Τα προσθέτετε όλα στο μπολ και ανακατεύετε. Προσθέτετε φλοίδες παρμεζάνας, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι, καρύδια, λίγο προσούτο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Κρύα σαλάτα ζυμαρικών με σαλάμι αέρος

Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα με κινόα, κέιλ και φράουλες

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα οσπρίων από τον Πέτρο Συρίγο

H συνταγή της ημέρας: Αρακάς με αγκινάρες

Η συνταγή της ημέρας: Πατατοσαλάτα με μπέικον και σάλτσα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Ζεστή σαλάτα με φασολάκια και ντοματίνια

H συνταγή της ημέρας: Σαλάτα εποχής με κολοκύθα & φέτα

H συνταγή της ημέρας: Η πιο γιορτινή σαλάτα της τελευταίας στιγμής

Η συνταγή της ημέρας: Πανεύκολη σαλάτα ζυμαρικών των 10’