Υλικά
4 κιλά γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
4 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
1/4 φλιτζ. φρέσκο χυμό από 1 πορτοκάλι
¾ φλιτζ. αποφλοιωμένα φιστίκια καβουρδισμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας πολύ λεπτές φέτες φρέσκα φύλλα δυόσμου
Πιπέρι καγιέν
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί βάζετε τις γλυκοπατάτες μαζί με 4 κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι. Ψήνετε για 1 ώρα και από τις δυο πλευρές, μέχρι οι γλυκοπατάτες να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Ύστερα ρίχνετε τα καρότα, το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε ανακατεύοντας σταδιακά.
Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν προσθέτετε τις γλυκοπατάτες και το ζωμό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, σβήνετε τη φωτιά και λειώνετε τα λαχανικά με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει η σούπα λεία.
Σερβίρετε τη σούπα σε ένα μπολ προσθέτοντας τα φιστίκια, ξύσμα πορτοκαλιού, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και το πιπέρι καγιέν.