Υλικά
1,5 κιλό πατάτες
300 ml κρέμα γάλακτος
300 ml γάλα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για το σκεύος
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχετε όλες οι φέτες να έχουν ίσο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνετε κυκλικά μια μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε να δημιουργούμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια, σε μπολ αναμειγνύετε κρέμα γάλακτος, γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνετε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνετε βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζετε με τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνετε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνετε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.