Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο
Για τη μαρινάδα
50 γραμμ. καπνιστή πάπρικα
10 γραμμ. κουρκουμά σε σκόνη
10 γραμμ. μπαχάρι τριμμένο (προαιρετικά)
10 γραμμ. μαραθόσπορος τριμμένος
10 γραμμ. θυμάρι φρέσκο (ψιλοκομμένο)
60 γραμμ. ελαιόλαδο
Πιπέρι & αλάτι
Για τις πατάτες
6 πατάτες μέτριες
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
Αλάτι & πιπέρι
300 γραμμ. τσένταρ
5 φέτες μπέικον
250 γραμμ. γιαούρτι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Διαδικασία
Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αλισίβα - Θα λατρέψετε αυτή την πανεύκολη συνταγή
Για τη μαρινάδα για το κοτόπουλο, βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατεύετε. Λαδώνετε παντού το κοτόπουλο και πασπαλίζετε με το μείγμα μπαχαρικών.
Το βάζετε πάνω σε μια σχάρα στον φούρνο και από κάτω βάζετε ένα ταψάκι με λίγο νερό, ώστε να πέφτουν τα υγρά από το κοτόπουλο. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το ακουμπάτε πάνω στο κοτόπουλο και ψήνετε πάνω κάτω στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Για τις πατάτες: Βάζετε δυο χοντρά ξυλάκια από σουβλάκι στον πάγκο. Βάζετε την πατάτα ενδιάμεσα από τα ξυλάκια και αρχίζετε να κόβετε (τα βάζετε γιατί κόβοντας με το μαχαίρι τα ξυλάκια θα εμποδίσουν να φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω και να κοπεί τελείως η φέτα πατάτας).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζετε τις κομμένες σε φετούλες πατάτες σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και αλατοπιπερώνετε. Πιάνετε λίγο τις πατάτες και τις ανοίγετε με τα χέρια σας ώστε να περάσει στο εσωτερικό το βούτυρο.
Ψήνετε για 35 λεπτά και αφαιρείτε από το φούρνο. Κόβετε σε φέτες το τσένταρ και το μπέικον και το βάζετε ενδιάμεσα στις φέτες πατάτας. Ψήνετε για άλλα 15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Βγάζετε και σερβίρετε με γιαούρτι και φρέσκο κρεμμυδάκι.