Πράσινη σαλάτα με σταφύλια
Υλικά
Ανάμικτη πράσινη σαλάτα
6 σύκα ξερά
20 σταφύλια λευκά
100 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια
Blue cheese (προαιρετικά)
Για το dressing
50 γραμμ. μουστάρδα
40 γραμμ. μέλι
50 γραμμ. χυμό λεμονιού
80 γραμμ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing στο μούλτι και ανακατεύουμε, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα για τη σαλάτα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τις σαλάτες που έχουμε πλύνει και κόψει σε χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε τα σταφύλια κομμένα στη μέση, τα σύκα σε φέτες, τα φιστίκια Αιγίνης ή τα καρύδια, το τυρί (προαιρετικά), το dressing, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Χταποδοσαλάτα
Υλικά
1.000 γραμμ. χταπόδι
2 κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας αγγουράκι τουρσί
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
2 τμχ κρεμμύδι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι ρόκα ή αλμυρίκια χόρτα
10 τμχ ντοματίνια
1/2 φινόκιο
4 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο κρέμα
Ελαιόλαδο
Αλάτι, ρίγανη
Διαδικασία
Κόβουμε το χταπόδι στη μέση, μετά σε πλοκάμια και το τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στο χταπόδι, μαζί με τα φύλλα δάφνης. Τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο αεροστεγώς. Τοποθετούμε το χταπόδι σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα.
Βγάζουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε τα πλοκάμια σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Στο μπολ προσθέτουμε ψιλοκομμένο το αγγούρι, την κάππαρη, το φρέσκο κρεμμύδι, το φινόκιο, τον μαϊντανό και τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ρόκα σε κομμάτια. Τέλος, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και σερβίρουμε κρύα τη σαλάτα μας!
Ταμπουλέ
Υλικά
80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
120 γραμμ. πλιγούρι ψιλό
120 ml νερό
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό με το πλιγούρι. Αφού πάρει βράση, σκεπάζουμε και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε 30 λεπτά για να πιει τα υγρά του.
Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε, απλώνουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού μέχρι να συνδυαστούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι και αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προετοιμάζουμε τα λαχανικά πλένοντάς τα, στεγνώνοντας καλά και ψιλοκόβοντάς τα όλα.
Μπλανσάρουμε τις ντομάτες σε νερό που κοχλάζει και μετά κρυώνουμε και αφαιρούμε τη φλούδα, κόβουμε τις ντομάτες στα δύο και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.
Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα του πλιγουριού με τον μαϊντανό και το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα. Τέλος, προσθέτουμε και την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Σαλάτα με φασολάκια
Υλικά
1 συσκευασία φασολάκια
Χυμός από 1 λεμόνι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
3 κουταλιές της σούπας αμύγδαλο φιλέ
Φύλλα δυόσμου
Ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα φασολάκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Οταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σάλτσα στο μπολ με τα φασολάκια, ανακατεύουμε και, τέλος, προσθέτουμε το αμύγδαλο, το ξύσμα λεμονιού, τα φυλλαράκια δυόσμου και προαιρετικά μπούκοβο και πάπρικα.
Ειδήσεις σήμερα
Ζώδια: Οι προβλέψεις για την εβδομάδα που έρχεται σε επαγγελματικά, οικονομικά και σχέσεις
Σινσινάτι: Ο Τσιτσιπάς προκρίθηκε στον τελικό – Eπικράτησε με 2-1 του Μεντβέντεφ