Υλικά – Ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα
1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ.
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1,5 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
700ml νερό
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τις μαγιές, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά για να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς αντιστάσεις και τοποθετούμε μέσα τη γάστρα με το καπάκι της για 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά. Μπορούμε να βάλουμε είτε μεταλλική είτε πήλινη. Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια.
Σε μια επιφάνεια πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί. Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο και πλάθουμε το ζυμάρι, αναδιπλώνοντας εσωτερικά. Πλάθουμε ένα μεγάλο καρβέλι ή δυο μικρότερα. Αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να ζεσταθεί καλά η γάστρα.Μεταφέρουμε το ζυμάρι στη γάστρα, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 250 βαθμούς αντιστάσεις για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το ψωμί πάνω σε μια πετσέτα ή μια σχάρα. Όταν κρυώσει κλείνετε πολύ καλά σε μια σακούλα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε και στην κατάψυξη.
Αυτή είναι η συνταγή για την καλύτερη σοκολατόπιτα που έχετε δοκιμάσει