Το TasteAtlas στον διαγωνισμό AWARDS 2023-2024, αναδεικνύοντας ανά κατηγορία τα διάφορα τρόφιμα, κατέταξε στην κατηγορία “POTATOES”, πρώτη την Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου ανάμεσα σε πολλές άλλες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού που αναγνώρισε την καλύτερη πατάτα στη γεύση και την ποιότητα.
Τα καλύτερα προϊόντα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 10.927 καταγεγραμμένα πιάτα και 6.119 προϊόντα και συστατικά τροφίμων, με βάση 395.205 (271.819 έγκυρες) αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 (80.863 έγκυρες) αξιολογήσεις προϊόντων διατροφής,
Η πατάτα Νευροκοπίου έλαβε, λοιπόν, βαθμολογία πατάτα έλαβε βαθμολογία από το κοινό 4,4 στα 5, ενώ ακολουθούν με μικρότερες βαθμολογίες πατάτες από την Κολομβία, τον Καναδά, την Γαλλία και την Ισπανία.
Στην ανακοίνωσή τους τα Taste Atlas Awards αναφέρονται αναλυτικά στα χαρακτηριστικά της πατάτας Νευροκοπίου, σημειώνοντας: «Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Αυτές οι πατάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.
Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες.
Οι πατάτες Κάτω Νεβορκόπι είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα για τη γεύση τους, είναι το κύριο συστατικό σε διάφορα πιάτα, αλλά μπορούν να μεταποιηθούν και βιομηχανικά σε διάφορα προϊόντα όπως αλεύρι πατάτας, πατατάκια κ.λπ.»
Με πληροφορίες από Νevrokopi.info/ Taste Atlas
Ειδήσεις σήμερα
Θεοφάνεια: Πότε λέμε τα κάλαντα – Τί συμβολίζουν, τα ήθη και έθιμα