Τα σμυρναίικα της Νεκταρίας Κοκκινάκη
Υλικά
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
30 ml κονιάκ
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα ποτοκάλι
2 αυγά
700-750 γρ. αλεύρι μαλακό ή Γ.Ο.Χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το άλειμμα
2 κρόκους αυγό
½ κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό και ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να αρχίσει να λιώνει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλό μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το κονιάκ, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα υγρά ζυμώνοντας πολύ καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μικρές πλεξούδες ή ότι σχήμα θέλουμε. Η συγκεκριμένη ζύμη σπάει εύκολα και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγουμε περίτεχνα σχέδια. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντίστασης για περίπου 15 έως 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.
Κουλουράκια της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου
Υλικά
500 γρ. βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη
3 ακέρωτα πορτοκάλια (ξύσμα)
2 βανίλιες
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα/ες αλάτι
4 αυγά
120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
1350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Για το διάλυμα
2 κρόκους αυγού
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Για να γίνουν τραγανά τα πασχαλινά κουλουράκια όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο μαλακό.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και μπέικιν παουντερ σε ένα μπολ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα για 1’ να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Σταδιακά χτυπώντας το βούτυρο ρίχνουμε λίγη λίγη την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μίγμα να τα πίνει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking. Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη βουτυράτη και εύπλαστη.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού. Ψήνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τελείως τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν αφράτα και τραγανά.
Ειδήσεις σήμερα
Τα ζώδια την Τρίτη 30 Απριλίου