Μαγειρίτσα παραδοσιακή
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
1/2 κιλό εντεράκια
2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους) χοντροκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 μέτρια κρεμμύδια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
100-150 γραμμ. ρύζι καρολίνα
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια τον χυμό τους
1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)
Ξύσμα λεμόνι
Άνηθος
Ζωμός από τη μαγειρίτσα
Διαδικασία
Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια. Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαϊντανό και τα κόβουμε για την μαγειρίτσα. Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για την μαγειρίτσα. Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε, ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι για την μαγειρίτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χρειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά. Προσθέτουμε μυρωδικά και τη βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο για την μαγειρίτσα.
Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2λεμόνια. Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού. Αφού περάσει λίγη ώρα, το αυγολέμονο θα δέσει και θα κάνει τη σούπα πιο πηχτή. Ξαναζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα πριν τη σερβίρουμε.
Mαγειρίτσα από την Κάσο xωρίς ρύζι
Υλικά
4 λαιμούς αρνίσιους κομμένους στα δύο
500 γραμμ. παϊδάκια αρνίσια
6 ποδαράκια αρνίσια
750 γραμ. εντεράκια αρνίσια
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 κουτάλια βούτυρο κασιώτικο
2 αυγά
Χυμός από δύο λεμόνια
Διαδικασία
Πλένουμε το κρέας, ποδαράκια και τα εντεράκια. Πλέκουμε τα εντεράκια σε μικρές πλεξούδες και τα ζεματάμε σε καυτό νερό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο το κρεμμύδι τούς λαιμούς, τα παϊδάκια, τα ποδαράκια και τις πλεξούδες των εντέρων. Τα τσιγαρίζουμε και όταν μείνουν με το βούτυρο, τότε τα σβήνουμε με νερό αρκετό μέχρι να σκεπάσει τα κρέατα. Τα αφήνουμε να ψηθούν και να μείνουν με την ποσότητα υγρών που θέλουμε.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και εν συνεχεία προσθέτουμε τα ¾ των υγρών που υπάρχουν στα κρέατα. Βάζουμε το αυγολέμονο στα κρέατα, ανακατεύουμε την μαγειρίτσα για λίγο πάνω σε σιγανή φωτιά και τέλος κατεβάζουμε.
Μαγειρίτσα με κοτόπουλο & σπανάκι
Υλικά
500 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλου
500 γραμμ. κοτόπουλο φιλέτο σε κομματάκια
500 γραμμ.σπανάκι
1 μαρούλι
1 μάτσο άνηθο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
150 γραμμ. ρύζι γλασέ
2 λεμόνια
2 αυγά
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή νερό
Αλάτι & πιπέρι
Ελαιόλαδο
Λίγος μάραθος
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα συκωτάκια, τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λεπτά. Έπειτα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο, τον μάραθο και τα κρεμμυδάκια και, αφού κρυώσουν τα συκωτάκια, τα ψιλοκόβουμε και αυτά.
Ρίχνουμε αρκετό λάδι στην κατσαρόλα και, όταν κάψει καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε. Κατόπιν ρίχνουμε και σοτάρουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια τα συκωτάκια μαζί με το φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό (ή το νερό), το σπανάκι, το ψιλοκομμένο μαρούλι, τον μάραθο και το άνηθο. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το χυμό από τα λεμόνια με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί μέσα στα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν πλέον τα αυγά έχουν πάρει θερμοκρασία, επιστρέφουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε για ένα λεπτό ώστε πήξει ελαφρά η σούπα. Σερβίρουμε καυτή τη σούπα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνηθο και μπόλικο πιπέρι.
Φεύγει από την Ελλάδα η Άννα Βίσση – Το νέο επαγγελματικό της βήμα
Έκτακτη απόφαση ΣΚΑΪ για Μουτσινά – Τι του ανακοινώθηκε
Τον είχε πρώτα η Κατερίνα Καινούργιου και μετά η Ελένη Φουρέιρα και τώρα παντρεύεται με άλλη
Σούσουρο στην Γλυφάδα με το κοντό τζιν σορτσάκι της Δέσποινας Βανδή