Υλικά – Κοθρόπιτα
Για το φύλλο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400-450 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
30 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το κρέας
1 κιλό γίδα ή ζιγούρι ή αρνί
1 κιλό ψαχνό κόκορα ή κότας
300 γρ. χοιρινό από σπάλα
1 φύλλο δάφνη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
50 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
120 ml κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. γραβιέρα ηπειρώτικη, κομμένο σε κύβους
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι
150 γρ. ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
30 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το κρέας: Πλένω τα κρέατα όλα μαζί και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω τη δάφνη, τα μπαχάρια και αρκετό αλάτι, γεμίζω την κατσαρόλα με νερό και τα βράζω για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Βγάζω τα κρέατα με τρυπητή κουτάλα, σουρώνω τον ζωμό και τον σε μια κανάτα. Μόλις μισοκρυώσουν τα κρέατα τα κόβω σε μικρές μπουκιές.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο και τις πιπεριές, αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρέατα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνω με το κρασί και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω τον πελτέ και 1 φλιτζάνι ζωμό που κράτησα από το βράσιμο των κρεάτων. Αφήνω να μαγειρευτούν για 3 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα μυρωδικά, διορθώνω το αλατοπίπερο, ανακατεύω καλά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
Για το ρύζι: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνω 1 φλιτζάνι ζωμό, τον κρόκο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω στην άκρη.
Για το φύλλο και την πίτα: Βάζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτω το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτω 400 ml νερό και ξεκινάω να ανακατεύω τα υλικά και να ζυμώνω μέχρι να φτιάξω μια απαλή, μέτρια ζύμη. Αν δω ότι είναι πολύ σφιχτή, βρέχω λίγο τα χέρια μου με το επιπλέον νερό και συνεχίζω το ζύμωμα. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και τα πλάθω σε μπαλάκια. Λαδώνω καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, τοποθετώ το πρώτο μπαλάκι ζύμη και το ανοίγω με τον πλάστη σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο. Πρέπει να υπολογίσω ότι θα καλύψει τη βάση του ταψιού αλλά και την γέμιση με κρέας που θα τοποθετήσω περιμετρικά.
Βάζω το πρώτο φύλλο στο ταψί και το λαδώνω καλά. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία και με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης και τα βάζω κι αυτά στο ταψί.
Με ένα κουτάλι μεταφέρω τη γέμιση με το κρέας περιμετρικά δημιουργώντας ένα στεφάνι. Σκορπίζω την γραβιέρα και καλύπτω τη γέμιση με τα φύλλα που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, σφραγίζοντάς την καλά.
Αδειάζω στο κέντρο το ρύζι. Ζεσταίνω τον ζωμό κρέατος που έχει απομείνει και ρίχνω 2 φλιτζάνια στο κέντρο που βρίσκεται το ρύζι. Μεταφέρω το ταψί στο φούρνο και ψήνω την πίτα για 1 ώρα.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το κουνάω για να δω αν η πίτα έχει ξεκολλήσει από το ταψί. Αν δεν κινείται επαναφέρω το ταψί στο φούρνο για 5-10 λεπτά ακόμη.
Ειδήσεις σήμερα
Κλήρωση Τζόκερ (14/8/2024): Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 3.900.00 ευρώ
Παναθηναϊκός-Άγιαξ: Μήνυμα πρόκρισης από τον Αλόνσο – «Να είμαστε κυρίαρχοι από την πρώτη στιγμή»