Σταφύλι
2 κιλά σταφύλι (σουλτανίνα)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζ. Νερό (100 ml)
Φύλλα αρμπαρόριζας
Βανίλια (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ξεκινάμε πλένοντας καλά το σταφύλι. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τις ρώγες σταφυλιού από τα κοτσάνια και ζυγίζουμε 2 κιλά ρώγες σταφυλιού. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σταφύλια, τη ζάχαρη και το νερό, τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 6-7 λεπτά (από την ώρα που θα πάρει βράση). Ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1 μέρα μέχρι να κρυώσει καλά (ή όλο το βράδυ). Την επόμενη μέρα βράζουμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κοχλάζει) για 40-45 λεπτά. Οπως είναι ζεστό γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Σύκο
Υλικά
1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Χυμός από 2 λεμόνια
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα σύκα για να φύγει το γάλα που θα έχουν βγάλει. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας και βγάζοντας τυχόν σποράκια που θα υπάρχουν. Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι, για 5-10’ περίπου. Σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε και τα ξανασουρώνουμε.
Επειτα τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει τον χυμό από 2 λεμόνια και τα αφήνουμε να σφίξουν για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά. Βάζουμε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσει. Οταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα σύκα. Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 10-15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα. Την άλλη μέρα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Κεράσι
Υλικά
1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
Χυμός από ένα λεμόνι
Διαδικασία
Πλένουμε τα κεράσια καλά. Βγάζουμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια από τα φρούτα. Στη συνέχεια, τα ζυγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Ρίχνουμε ζάχαρη όσο ζυγίζουν και τα φρούτα. Στύβουμε ένα λεμόνι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Δοκιμάζετε βάζοντας ένα κουτάλι και τραβάτε μια γραμμή με το δάκτυλό σας. Αν χωρίζεται στα δύο, το γλυκό είναι έτοιμο, αλλιώς αφήνουμε για άλλα λίγα λεπτά.
Φράουλα
Υλικά
1 κιλό φράουλες ώριμες
700 γραμμ. ζάχαρη
½ φλιτζ. κονιάκ
Χυμός από ένα λεμόνι
Διαδικασία
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος τις περιχύνουμε με το κονιάκ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, τις βάζουμε στο ψυγείο και τις αφήνουμε 10-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5’ και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 5 με 6 ώρες τουλάχιστον. Επειτα, σουρώνουμε τις φράουλες, βράζουμε το σιρόπι μόνο του στην κατσαρόλα για 5’ και ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες με τον χυμό του λεμονιού. Βράζουμε για 4-5’ περίπου ακόμη από την ώρα που θα πάρει βράση.