Υλικά – κιμαδόπιτα με γραβιέρα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί
2 τριμμένα καρότα
2 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
170 γραμμ. τραχανά ξινό
200 γραμμ. γραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι
Για την επάλειψη
50 ml ελαιόλαδο
50 ml γιαούρτι
1 κρόκο αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού μαυροκούκι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του.
Συνεχίζουμε με τα τριμμένα καρότα στον τρίφτη βάζοντας και αυτά στην κατσαρόλα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την κανέλα, μπαχάρι, κύμινο ανακατεύουμε και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ την φωτιά.
Ρίχνουμε τον τραχανά, τα αυγά, την γραβιέρα, τον μαϊντανό, την ρίγανη και ανακατεύουμε.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 χ 35 εκ. Στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού(βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα. Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε την γέμιση, προσθέτουμε λίγο γραβιέρα τριμμένη αν θέλουμε ,κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείβοντας συνεχώς με ελαιόλαδο.
Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τον κρόκο.
Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200.