Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- Χοντρό αλάτι
- ¾ φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- Ντοματίνια για το σερβίρισμα
- 3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τα λέπια με ήπιο τρόπο, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία σχισμή κατά μήκος των κοιλιών.
Αφαιρούμε τα εντόσθια και καθαρίζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Πιάνουμε την κορυφή της σπονδυλικής στήλης της κάθε σαρδέλας και την αφαιρούμε με μία γρήγορη κίνηση. Ανοίγουμε όλες τις σαρδέλες, σαν ένα βιβλίο. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.
Ζεσταίνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 30 έως 45 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, μέχρι να γίνουν αδιαφανείς. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή σπάτουλα, τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Προσθέτουμε το σκόρδο στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του, αλλά όχι να ροδίσει, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πάνω από τις σαρδέλες. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Προσθέτουμε από πάνω τις σαρδέλες με το μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor: Η ανάρτηση της συντρόφου του Σοϊλέδη μετά την αποχώρηση της Σοφιάνας
Σασμός: Σάλος με την παραίτηση του σκηνοθέτη που κατηγορείται για βιασμό – Τι απαντά ο ίδιος
Άγριες Μέλισσες: Η επανασύνδεση Νικηφόρου και Ασημίνας τρέλανε το κοινό – Αποθέωση στο Twitter