Υλικά – Προφιτερόλ με κρουασανάκια
1 συσκευασία κρουασάν βουτύρου
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
500 γραμμ. κρύα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Κακάο για πασπάλισμα
Ξύσμα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Για την κρέμα σοκολάτας
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 μπαστούνι βανίλια
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γραμμ. κακάο άγλυκο
250- 400 γραμμ. ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
180 γραμμ. σοκολάτα πραλίνα ή γάλακτος
Διαδικασία
Ψήνουμε πρώτα τα κρουασάν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε μπολ, τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα καραμελώνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10′ στους 200ºC.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Την βάζουμε σε κορνέ μιας χρήσεως. Την διατηρούμε παγωμένη στο ψυγείο.
Για την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη. Σκίζουμε τη βανίλια και την προσθέτουμε στο γάλα.
Ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε προσθέτουμε ή αφαιρούμε ζάχαρη. Κοσκινίζουμε στο κρύο γάλα, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
Ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση. Με προσοχή αφαιρούμε από το ζεστό μείγμα τη βανίλια και παίρνουμε τον καρπό της.
Τον ρίχνουμε ξανά στην κρέμα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν χοντρές φουσκάλες εμφανίζονται στην επιφάνεια. Αφού δέσει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα πραλίνα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε να λιώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Παγώνουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Για το στήσιμο γλυκού: Βάζουμε λίγη κρέμα σοκολάτας σε βαθύ γυάλινο μπολ. Κάνουμε ροζέτες με την χτυπημένη κρέμα και ακουμπάμε μια στρώση καραμελωμένες μπουκιές κρουασάν. Επαναλαμβάνουμε στρώσεις. Τελειώνουμε με παχιά στρώση κρέμα σοκολάτας και γαρνίρουμε με ροζέτες χτυπημένης κρέμας. Πασπαλίζουμε κακάο και τρίμμα σοκολάτας.