Υλικά
1 κιλό πατάτες με κίτρινη σάρκα
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 ml γάλα πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
100 γραμμ. χοιρινή πανσέτα καπνιστή
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
150 γραμμ. τυρί έμενταλ, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
150 γραμμ. τυρί γραβιέρα, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
Αλάτι & πιπέρι
2 κλ. θυμάρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το κρύο γάλα και την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλατίζουμε καλά. Ανάβουμε την εστία και προσθέτουμε κατευθείαν τις πατάτες. Αφήνουμε τις πατάτες μας να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε της πατάτες. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς την καπνιστή πανσέτα. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στη βάση του δημιουργούμε μια στρώση με τις μισές βρασμένες πατάτες. Από πάνω, απλώνουμε τη σοταρισμένη πανσέτα και ακολούθως δημιουργούμε μία ακόμα στρώση με τις υπόλοιπες πατάτες.
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας, προσθέτουμε στο σκεύος μας αρκετό από το μίγμα μέσα στο οποίο βράσαμε τις πατάτες. Προσοχή! Δεν το βάζουμε όλο, εκτός κι αν δούμε ότι «το παίρνει» (αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους μέσα στο οποίο θα ετοιμάσουμε το φαγητό μας). Αυτό που θέλουμε, είναι να καλυφθεί περίπου μέχρι τη μέση το φαγητό μας. Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω με τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180-190 βαθμούς ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό μας. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μας, το αφαιρούμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, αφού προηγουμένως γαρνίρουμε (αν θέλουμε) με λίγο φρέσκο θυμάρι.
Η πιο επιτυχημένη συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα - Βήμα βήμα για τέλειο αποτέλεσμα
Ειδήσεις σήμερα
Ποιοι θα πάρουν σύνταξη με λιγότερα χρέη
Ευρωμπάσκετ 2022: Η ώρα της αλήθειας για την επίσημη αγαπημένη