Υλικά – Πασχαλινά κουλουράκια με γεύση τσουρέκι
- 250 γραμμ. βούτυρο
- 270-370 γραμμ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 60 ml χυμό πορτοκάλι
- 125 ml γάλα εβαπορέ
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- 2 βανίλιες
- 1½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη
- 900-950 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό για το άλειμμα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κακούλε
Διαδικασία
Βάζουμε το βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου) στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη για τα πασχαλινά κουλουράκια με γεύση τσουρέκι. Κλείνουμε για λίγο το μίξερ και μαζεύουμε τα τοιχώματα με μια μαρίζ. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο(3 λεπτά).
Σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα με το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ να αφρατέψουν. Βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα και ανακατεύουμε, προσοχή θα φουσκώσει.
Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκάλι και ξύσμα λεμόνι. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλευριού στο μίξερ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο και σταματάμε το χτύπημα.
Δεν θέλει πολύ χτύπημα το μείγμα μας γιατί θα μας βγουν σκληρά. Βάζουμε όλο το μείγμα στον πάγκο μας. Ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη & αφήνουμε για 20 λεπτά. Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια. Φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Σταμάτης Γονίδης – Η αποκάλυψη πάνω στη σκηνή: Ήπια ένα τσιγάρο και έγραψα ένα τραγούδι