Υλικά
300 γραμμ. κριθαράκι χοντρό
2 μελιτζάνες
100 γραμμ. βούτυρο
200 ml ζωμό λαχανικών
3 μικρές ντομάτες
3 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
50 ml λευκό κρασί
10 ντοματίνια
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
Αλάτι & πιπέρι
100 γραμμ. παρμεζάνα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τις ντομάτες (έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι και κρατάμε μόνο μονό το κεντρικό σημείο), τις περιχύνουμε με 50 ml λιωμένο βούτυρο, τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στην τρύπα του κοτσανιού 1 κουταλάκι μέλι στην κάθε μια καθώς και 1 κουταλάκι σκόρδο ψιλοκομμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για μιάμιση ώρα. Όταν ψηθούν τις λιώνουμε στο μπλέντερ και μετά τις περνάμε από σουρωτήρι και κρατάμε την σάλτσα. Σε ένα άλλο μικρό ταψάκι ψήνουμε τα ντοματίνια με λίγο βούτυρο στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και αφαιρούμε την φλούδα τους , τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στη άκρη, θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να διακοσμήσουμε το πιάτο.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους περί τα 3 εκατοστά (έχουμε αφαιρέσει ένα μέρος από την φλούδα τους). Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα 70 γρ. βούτυρο και, όταν λιώσει και ανεβάσει θερμοκρασία, τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν.
Προετοιμάζουμε το κριθαράκι, σε ένα τηγάνι βάζουμε 30 γραμμ. βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς και μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε στο κριθαράκι μας τον ζωμό και το αφήνουμε μέχρι να το φέρουμε στο μισό του βρασμού του.
Τέλος, το σκεπάζουμε και το βγάζουμε έκτος φωτιάς να περιμένει σκεπασμένο για 30 λεπτά (το κριθαράκι θα φουσκώσει αλλά θα παραμείνει αλ ντεντε). Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 30 γρ. βούτυρο, όταν ανεβεί η θερμοκρασία προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι, σoτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί για να έχουμε ένα ωραίο κριθαρώτο. Ενσωματώνουμε και την σάλτσα από την ψητή ντομάτα, ψήνουμε ρίχνοντας κατά περιόδους από λίγο ζωμό λαχανικών, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι. Τέλος προσθέτουμε την μελιτζάνα και τις δύο κουταλιές από τον ψιλοκομμένο δυόσμο, μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και παρμεζάνα για να γίνει πιο κρεμώδες. Ανακατεύουμε καλά και το απλώνουμε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα. Το γαρνίρουμε με τα φύλλα του δυόσμου και τα ντοματίνια.
Ειδήσεις σήμερα
Ψυχολογικά ράκος η Δέσποινα Μοιραράκη – Η επιθυμία της για την κηδεία του συζύγου της