Υλικά – Κοτόπουλο στη γάστρα με κριθαράκι
1 κοτόπουλο (1600 γραμμ. περίπου) κομμένο σε 6-8 κομμάτια
200 γραμμ. ντοματίνια
200 γραμμ. ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ αλεύρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο κοτόπουλο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ζαράκια
2 κλωνάρια σέλερυ σε ζαράκια
2 δαφνόφυλλα
1 ξύλο κανέλας
3 τμχ μπαχάρι
2 τμχ γαρύφαλλο
2/3 φλιτζ. κρασί λευκό
Φρέσκο θυμάρι(προαιρετικά)
1 συσκευασία κριθαράκι χοντρό
1 ½ λίτρο καυτό νερό περίπου
250 γραμμ. φέτα
Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και αφαιρούμε την υγρασία με ένα χαρτί κουζίνας. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε τα κομμάτια. Βάζουμε 5-6 κ.σ λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε λίγο λίγο το κοτόπουλο. Όταν σοταριστεί από όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικα (εκτός από ντομάτες και ντοματίνια) και τα μπαχαρικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Μετά από λίγο μεταφέρουμε στη γάστρα μαζί με τα ντοματίνια και σκεπάζουμε με καπάκι. Μαγειρεύουμε στους 170 βαθμούς για 1 ½ ώρα.
Βράζουμε το κριθαράκι για 3 λεπτά, σουρώνουμε καλά και το προσθέτουμε στη γάστρα. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 20 λεπτά. Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας και την βάζουμε στη γάστρα 5 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο. Έτοιμο!
Ειδήσεις σήμερα