Υλικά – κόλυβα
400 γραμμ. σιτάρι
150 γραμμ. τριμμένο καρύδι
150 γραμμ. σταφίδα μαύρη ή ξανθή
350 γραμμ. ζάχαρη άχνη
150 γραμμ. αμύγδαλα
1 ρόδι τα σπόρια του
100 γραμμ. σουσάμι
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ασημένια κουφέτα
4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
Διαδικασία
Ξεκινήστε βάζοντας το σιτάρι σε μπόλικο νερό με 1 κ.τ.γ σόδα μαγειρικής να μουλιάσει για 12 ώρες. Αυτό το κάνουμε για να φουσκώσει ομοιόμορφα, γιατί αν το βάλουμε απευθείας να βράσει δεν θα βγει στρογγυλό και θα σπάει. Όταν περάσουν οι 12 ώρες, ξεπλένουμε καλά το σιτάρι αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό και το σουρώνουμε.
Βράζουμε για 35-40 λεπτά σε βραστό νερό και σουρώνουμε. Βάζουμε στον πάγκο μας μια πετσέτα, από πάνω ρίχνουμε το σιτάρι και από πάνω το καλύπτουμε με άλλη μια πετσέτα. Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να βγάλει όλα του τα υγρά και να στεγνώσει τελείως, καλό θα είναι να το κρατήσουμε 12 ώρες έτσι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει υγρά.
Τρίβουμε τα καρύδια και τ’ αμύγδαλα στο μούλτι ή τα ψιλοκόβουμε πολύ καλά με το μαχαίρι, όχι να γίνουν σκόνη. Κόβουμε τη σταφίδα με το μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε σε ένα τηγανάκι το σουσάμι να καβουρδιστεί, το βγάζουμε και όταν κρυώσει το λιώνουμε με ένα γουδί να γίνει σκόνη.
Βάζουμε στο σκεύος που θέλουμε το σιτάρι και από πάνω ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός την άχνη και τα κουφετάκια. Σκεπάζουμε με την άχνη και τέλος με τα κουφέτα. Συνήθως είναι για άμεση κατανάλωση γιατί αλλιώς ζαχαρώνει λόγω της άχνης.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Γιατί άκουσε το τρίτο όχι για την αποφυλάκισή της – Τι ρόλο έπαιξαν Παντσέρι και Τζόρτζι
Βιασμός 13χρονης: Φρίκη στη Λιβαδειά με ραντεβού-παγίδα μέσω social media
Δόμνα Μιχαηλίδου: Μου λείπει το βραδινό τηλεφώνημα του μπαμπά μου