Υλικά
12 κολοκυθάκια μέτρια
2 ξερά κρεμμύδια
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 σκ. σκόρδο
2 καρότα τριμμένα
50 γραμμ. λευκό κρασί
200 γραμμ. ρύζι μακρύκοκκο parboiled
½ λίτρο νερό
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
1/3 ματσάκι άνηθο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι, πιπέρι
3 καρότα για την κατσαρόλα
Για το κρεμώδες αυγολέμονο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Ζωμός από την κατσαρόλα
2 κρόκους
Χυμό από 2 λεμόνια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι, άνηθος
Διαδικασία
Ξεκινήστε ανοίγοντας τα κολοκύθια με το ειδικό κουταλάκι και κρατήστε τη σάρκα. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και όλα τα μυρωδικά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, την μισή ποσότητα της σάρκας από τα κολοκυθάκια, το καρότο και το σκόρδο με τη μισή δόση από το ελαιόλαδο για 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι, τον κιμά και σοτάρετε για λίγο ακόμα.
Προσοχή δεν θέλετε να πάρει χρώμα ο κιμάς απλά να σοταριστεί λίγο. Σβήστε με κρασί, προσθέστε ένα φλυτζάνι νερό και βράστε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Το ρύζι πρέπει να φτάσει στα μέσα του βρασίματος πριν γεμίσετε τα κολοκυθάκια. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το φρέσκο κρεμμύδι, κρατώντας λίγο μόνο για το τέλος του σερβιρίσματος και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε.
Γεμίστε τα κολοκύθια με ένα κουταλάκι παίρνοντας σιγά σιγά από τη γέμιση, στρώστε τα κολοκύθια στην κατσαρόλα προσθέστε ½ λίτρο νερό (να είναι λίγο πιο πάνω απ’ τη μέση). Αλατοπιπερώστε και βράστε για περίπου 30 λεπτά.
Για το αυγολέμονο: Βάζετε σε ένα κατσαρολακι το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, βάζετε το αλεύρι, ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρος. Μετά από λίγο προσθέτετε σιγά σιγά τον ζωμό μέσα από την κατσαρόλα που βράζατε τα κολοκυθιά και ανακατεύετε συνεχώς. Προσθέτετε υγρό και ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε τους κρόκους, λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και ή το μεταφέρετε στην κατσαρόλα με τα κολοκυθιά ή σερβίρετε τα κολοκυθάκια και από πάνω την κρέμα.