Υλικά
2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι
6 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο
3 καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
200 ml κόκκινο κρασί
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
4-5 μπαχάρια
1 ξύλο κανέλας
500 γραμμ. κριθαράκι
Διαδικασία
Κόβετε το μοσχάρι σε μερίδες, αν δεν το έχετε ήδη ζητήσει από τον χασάπη σας. Σοτάρετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μοσχάρι από όλες τις πλευρές με ελαιόλαδο και αποσύρετε από την κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και τα μπαχαρικά. Σοτάρετε για 2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζετε τον πελτέ, ανακατεύετε, σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε λίγο να εξατμιστεί.
Προσθέτετε το μοσχάρι και την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτετε περίπου 2 λίτρα νερό και, αν θέλετε, έναν κύβο ζωμό. Σκεπάζετε με καπάκι και βράζετε για περίπου 2,5 ώρες σε μέτρια φωτιά. Σε ένα κατσαρολάκι προβράζετε το κριθαράκι για 5 λεπτά, σουρώνετε και το απλώνετε σε ένα ταψί φούρνου. Βάζετε όλα τα υλικά της κατσαρόλας στο ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να τραβήξει τα υγρά. Αν δείτε ότι δεν θέλετε να βράσει παραπάνω το κριθαράκι σας, προσθέτετε λίγα παγάκια για να σταματήσετε το βράσιμο.