Το μυστικό που θα κάνει τη γαλατόπιτα να απογειωθεί είναι το γάλα! Αν επιλέξετε ένα καλό γάλα, θα δείτε ότι η γεύση της γαλατόπιτας δεν συγκρίνεται με καμία!
Υλικά για γαλατόπιτα
1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
125 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γραμμ. μαργαρίνη
150 γραμμ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανιλίνη ή 2 γραμμ. εκχύλισμα
1 πρέζα αλάτι
Για το στήσιμο
1 αυγό
4 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου
250 γραμμ. φύλλο κρούστας (6τμχ)
150 γραμμ. βούτυρο
50 ml ηλιέλαιο
30 γραμμ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα πορτοκάλι, το αλάτι και τη μισή ποσότητα της μαργαρίνης ανακατεύουμε και με το που πάρει βράση προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε για 4 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αλείφουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Για το στήσιμο: Λιώνουμε το βούτυρο με το ηλιέλαιο. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψάκι μιας χρήσης ή ταψί ή τσέρκι αποσπώμενο στρογγυλό 26εκ αλειφουμε με το μείγμα βούτυρο. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση(όποτε γίνονται 12) και τοποθετούμε ένα φύλλο κάτω και το άλλο σταυρωτά από πάνω του, ενδιάμεσα βάζουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα.
Έπειτα βάζουμε όλη την ποσότητα της κρέμας στο κέντρο και διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα.
Βάζουμε γύρω γύρω στο ταψάκι και πάνω στα φύλλα βούτυρο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το αυγό με το γάλα αμυγδάλου και το βάζουμε από πάνω από την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς για 50 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ξανά ψήνουμε. Όταν βγάλουμε την γαλατόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει καλά για να κόψουμε κομμάτι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Ειδήσεις σήμερα
GNTM: Δεν πήγε καλά αυτό – Πήγε σπίτι της αφού της «τα έψαλλαν» οι κριτές [βίντεο]
Kirstie Alley: Θλίψη για την διάσημη ηθοποιό – Πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο