Υλικά για τον χριστουγεννιάτικο κορμό
6 αυγά χωρισμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)
110 γραμμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γραμμ. κουβερτούρα λιωμένη
25 γραμμ. κακάο
30 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη μους σοκολάτας
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γραμμ. γάλα πλήρες
Για το λευκό γλάσο
3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
2 πρέζες αλάτι
450 γραμμ. ζάχαρη
120 γραμμ. κρύο νερό
1½ κουταλιά της σούπας μέλι
1½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
Διαδικασία για τον χριστουγεννιάτικο κορμό
Όλα τα υλικά για το παντεσπάνι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3’ τα ασπράδια να πυκνώνουν και να κάνουν κορυφές που στέκονται.
Όταν αφρατέψει καλά η μαρέγκα ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε σιγανή ταχύτητα για 1′ να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει ελαστική. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη κουβερτούρα και σταματάμε το μίξερ.
Κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Αναδιπλώνουμε με μία μαλακή σπάτουλα απαλά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει. Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι κρύα.
Η τέλεια συνταγή με τη γαλοπούλα που περίσσεψε - Φτιάξτε το νοστιμότερο σουφλέ
Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Να κάνει κορυφές που στέκονται. Αφήνουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.
Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Μόλις βράσει το γάλα το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη σοκολάτα και το καυτό γάλα.
Αφήνουμε 1’ λεπτό να σταθεί και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα λείο, γυαλιστερό και πυκνό. Περιμένουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας.
Λίγη λίγη προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα σοκολάτας για μισή ώρα.
Για το λευκό γλάσο: Θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 7′ συνεχόμενα. Το μίγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό.
Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε. Γεμίζουμε το παντεσπάνι με μους, τυλίγουμε και διακοσμούμε με το λευκό γλάσο. Πασπαλίζουμε με φιστίκια, κροκάν ή κόκκινα φρούτα.
Ειδήσεις σήμερα
Ιντιάνα Τζόουνς Νο 5: Δείτε το πρώτο τρέιλερ
Η φωτογραφία της εγκυμονούσας Μαίρης Συνατσάκη που προκάλεσε την αντίδραση της Ελένης Φουρέιρα