Μπριάμ
Υλικά
2 μελιτζάνες
2 κολοκύθια
2 καρότα
2 πατάτες
2 πιπεριές χρωματιστές
2 κρεμμύδια
2 ντομάτες
250 ml χυμό ντομάτας
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι νερό
Μαϊντανός
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβουμε όλα μας τα λαχανικά αρχικά στη μέση κάθετα και μετά σε κομμάτια πάχους όσο ένα ντοματίνι. Τα απλώνουμε σε ταψί και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Οταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο.
Γεμιστά
Υλικά
5 ντομάτες
5 κολοκυθάκια
5 πιπεριές
Για τη γέμιση
300 γραμμ. ρύζι κίτρινο
3 καρότα
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι νερό
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
10 πατάτες
Διαδικασία
Ανοίγουμε τα λαχανικά μας που είναι για γέμισμα, αφαιρούμε τη σάρκα και κρατάμε στην άκρη. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τρίβουμε στο χονδρό τμήμα του τρίφτη τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, κολοκυθάκια και τα αλεσμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε στη φωτιά να τραβήξει λίγο τα υγρά και αφαιρούμε. Πρέπει το ρύζι να φτάσει στο μισό του βρασμού του. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και έξτρα ελαιόλαδο (μία κούπα κατά προτίμηση). Γεμίζουμε τα ανοιχτά λαχανικά μας, βάζουμε τα καπάκια τους και μεταφέρουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, αλατίζουμε και τις προσθέτουμε στο ταψί. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε ελαιόλαδο πάνω από τα γεμιστά και τις πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τα γεμιστά μας και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα, βάζοντας λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Φασολάκια
Υλικά
2 κρεμμύδια
1 κιλό φασολάκια
10 πατάτες
3 καρότα
1 φύλλο δάφνης
150 ml ελαιόλαδο
5 τριμμένες ντομάτες (στον τρίφτη)
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα νερό
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε χοντρές φέτες ή σε μπαστουνάκια. Ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και στη συνέχεια, αν τα φασολάκια είναι φρέσκα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φασολάκια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα 15’ πριν βράσουν οι πατάτες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Επειτα από 20 λεπτά περίπου την ανοίγουμε για να δούμε αν έχει υγρά το φαγητό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε από την κούπα νερό που έχουμε στα υλικά μας. Τα φασολάκια θα βγάλουν υγρά και ίσως να μη χρειαστεί να προσθέσουμε το νερό. Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο για να δέσει η σάλτσα μας και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ TV που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Ζώδια: Για ποιους αυτή η εβδομάδα θα είναι «φωτιά» – Αναλυτικές προβλέψεις