Υλικά
1 κιλό μπάμιες φρεσκιες καθαρισμένες
1 κουταλιά της σούπας αλάτι χόνδρο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο
1 κσ πελτέ ντομάτας
1 κιλό φρέσκες τριμμένες ντομάτες
1/3 φλιτζ. ξύδι από κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Μπάμιες λαδερές κοκκινιστές, μια εύκολη συνταγή με πολλά μυστικά όμως, για να παραμείνουν ολόκληρες και να μελώσει η σάλτσα. Καθαρίζουμε τις μπάμιες με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι σαν να τις ξεφλουδίζουμε κωνικά. Φροντίζουμε το κεφαλάκι τους να μείνει πάνω στη μπάμια και να μην ανοίξει ή σκιστεί.
Αφού τελειώσουμε, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με ξύδι και τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να πάει το ξύδι παντού. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4′ χωρίς πολύ ανακάτεμα σε δυνατή φωτιά. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα από τα χερούλια. Προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1′. Προσθέτουμε τον πελτά ντομάτας και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στην βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. Βράζουμε για λίγα επιπλέον λεπτά μέχρι να μελώσουν οι μπάμιες και να μείνουν με το λάδι τους και ελάχιστη σάλτσα.
Δεν τις ανακατεύουμε ποτέ μέσα στη σάλτσα γιατί θα ανοίξουν και θα διαλυθούν. Νερό δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστείτε. Οι μπάμιες έχουν πολύ υγρασία και η φρέσκια ντομάτα επίσης.
Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Ειδήσεις σήμερα
Ιορδανία: Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Θερμιώτης που κατέκτησε την καρδιά της πριγκίπισσας
Πτώση αεροσκάφους στη Νέα Σμύρνη σκοτώνει γυναίκα που κοιμάται…