Κουλούρι Θεσσαλονίκης
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (κοφτές)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι (κοφτή)
50 γραμμ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
Για το πασπάλισμα
500 γραμμ. νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Σουσάμι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 γραμμ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη σκεπάζοντας με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με το χέρι, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη ζύμη. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και ανοίγουμε σε μια λωρίδα και το «κλείνουμε» κάνοντάς το κύκλο (κουλούρι). Για ευκολότερο άνοιγμα μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και όχι αλεύρι.
Σε ένα πιάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αυτό βοηθάει στο χρώμα που θα πάρουν τα κουλούρια όταν ψηθούν. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι. Βουτάμε το κάθε κουλούρι στο νερό και μετά στο σουσάμι. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάμε πάνω 4 κουλούρια. Αφήνουμε τα κουλούρια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σκεπάζοντας με μια πετσέτα. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το εάν είναι ζεστός ο χώρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 17-19 λεπτά.
Πανεύκολα τυροπιτάκια
Υλικά
200 γραμμ. γιαούρτι
1 αβγό
50 γραμμ. ηλιέλαιο
50 γραμμ. γάλα
250 γραμμ. βούτυρο μαλακό
800 γραμμ. αλεύρι
Αλάτι & πιπέρι
Για τη γέμιση
350 γραμμ. φέτα
100 γραμμ. τριμμένο τυρί της επιλογής σας
1 αβγό
Αλάτι & πιπέρι
Για το άλειμμα
1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας νερό
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αβγό, το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, αλεύρι και ζυμώνουμε. Μεταφέρουμε σε πάγκο που έχουμε αλευρώσει και ανοίγουμε με πλάστη. Χρησιμοποιούμε κάτι στρογγυλό για να κόψουμε τα σχέδια για τα τυροπιτάκια.
Για τη γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Θρυμματίζουμε τα τυριά. Γεμίζουμε με τη γέμιση τα στρογγυλά που έχουμε κόψει με το μπολ, χτυπάμε το αβγό με το νερό και περνάμε με το πινέλο γύρω γύρω τη ζύμη, ώστε, όταν τη διπλώσουμε, να κολλήσουν. Διπλώνουμε και με ένα πιρούνι πατάμε γύρω γύρω. Αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, είτε στον αέρα είτε στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Κέικ βανίλια-σοκολάτα
Υλικά
250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γραμμ. ζάχαρη
5 αβγά
250 ml γάλα
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ ή σε σύρμα χειρός χτυπάμε το μαλακό βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και περιμένουμε να ενσωματωθεί συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε ένα ένα στο μίξερ μέχρι να τα βάλουμε όλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, ώστε να ενσωματωθούν. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα το αλάτι, τη βανίλια, το μπέικιν και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χαμηλώνουμε την ένταση της ταχύτητας και προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, ενσωματώνουνε και το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα αέρινο ομοιογενές μίγμα για το κέικ βανίλια-σοκολάτα. Προσοχή: Δεν θέλει πολύ χτύπημα από τη στιγμή που θα μπει το αλεύρι, απλώς να ενσωματωθούν.
Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή πασπαλισμένη με ζάχαρη στρογγυλή φόρμα κέικ βάζουμε τα 3/4 από το μίγμα.
Στο υπόλοιπο μίγμα ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε σε διάφορα σημεία με το κουτάλι το μίγμα σοκολάτας και στριφογυρίζουμε λίγο με το κουτάλι, ώστε να ανακατευτούν, αλλά όχι πολύ. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς και στη συνέχεια για 15 λεπτά στους 180. Αφαιρούμε από τον φούρνο, το βγάζουμε στον πάγκο μας και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει. Επειτα αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο και, όταν κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμο το ζουμερό κέικ βανίλια-σοκολάτα.
Μαλακά cookies
Υλικά
200 γραμμ. σοκολάτα
115 γραμμ. βούτυρο
200 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. καστανή ζάχαρη
2 αβγά ολόκληρα & 1 κρόκος
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
110 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
35 γραμμ. κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να καλύπτει το ¼ του όγκου της και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόβουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό μπολ. Εφαρμόζουμε το μπολ στην κατσαρόλα και αφήνουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά (μπεν-μαρί). Μόλις λιώσει, αφαιρούμε το μπολ από την κατσαρόλα.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή, τα αβγά και χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το αλάτι, τη βανίλια, το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα. Τέλος, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μίγμα με τα αβγά και ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι κ.λπ. και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και πασπαλίζουμε με κομματάκια κουβερτούρας.
Βάζουμε το μίγμα για ½ ώρα στο ψυγείο. Επειτα κάνουμε μπαλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε να βάλουμε από την αρχή όλο το μίγμα στην κατάψυξη και να βγάλουμε μπαλάκια με scoop παγωτού. Ψήνουμε κατεψυγμένα όπως είναι στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά.