Πίτσα με ρόκα και προσούτο
Υλικά
375 γραμμ. νερό χλιαρό
375 γραμμ. παραδοσιακό αλεύρι μπλε τύπου 70%
250 γραμμ. αλεύρι πολυτελείας λευκό 55%
125 γραμμ. αλεύρι ζυμωτό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
38 γραμμ. ηλιέλαιο
35 γραμμ. εβαπορέ γάλα
15 γραμμ. ζάχαρη
12 γραμμ. αλάτι
Για τη γέμιση
300 γραμμ. γκούντα
300 γραμμ. μοτσαρέλα
300 γραμμ. τσένταρ
2 ντομάτες σε φέτες
½ ματσάκι ρόκα
100 γραμμ. προσούτο
Ρόκα
Διαδικασία
Για τη ζύμη: Βάζετε ένα ποτηράκι από το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μια μπασίνα και την αφήνετε να δουλέψει. Ανακατεύετε όλα τα άλευρα με το αλάτι και, όταν είναι έτοιμη η μαγιά (θα έχει αφρίσει), βάζετε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε πολύ καλά πάνω στον πάγκο. Αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια βάζετε αλεύρι στον πάγκο, χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια των 200 γραμμ. και ανοίγετε με τη βοήθεια του αλευριού.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ταψί που έχετε λαδώσει από κάτω και βάζετε τα τυριά και την ντομάτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο και πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο. Ρίχνετε και κομμάτια ρόκας και προσούτο.
Γρήγορη καρμπονάρα
Υλικά
300 γραμμ. σπαγκέτι
10 τμχ. μανιτάρια
6 φέτες μπέικον
100 γραμμ. παρμεζάνα
1 σκελίδα σκόρδου
250 ml κρέμα γάλακτος
100 ml κρασί
Θυμάρι
Μαϊντανός
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζετε τα ζυμαρικά δύο λεπτά λιγότερο από αυτό που λέει η συσκευασία. Κόβετε σε κομματάκια και σε φέτες το μπέικον. Βάζετε λίγο ηλιέλαιο στο τηγάνι και προσθέτετε το μπέικον και ύστερα από λίγο τα μανιτάρια.
Οταν σοταριστούν, προσθέτετε το σκόρδο, σβήνετε με κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Οταν πάρει βράση, αφήνετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Προσθέτετε θυμάρι, μαϊντανό, αλατοπίπερο και παρμεζάνα.
Primavera
Υλικά
350 γραμμ. πένες
2 κολοκυθάκια μικρά
6 μανιτάρια
10 ντοματίνια
3 σκελίδες σκόρδου
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
2 καρότα
1 φλιτζ. αρακά
1 πιπεριά τσίλι
10 σπαράγγια
5-6 μπουκετάκια μπρόκολο
Βασιλικός
Παρμεζάνα
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις πένες να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Κόβετε τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε μικρά μπαστουνάκια, τις πιπεριές σε λωρίδες, τα μανιτάρια σε φέτες και τα ντοματίνια στη μέση. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και τα σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε το σκόρδο, τα σπαράγγια κομμένα σε κομμάτια και σοτάρετε για ακόμη 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το μπρόκολο, τον αρακά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Ρίχνετε τις πένες με λίγο από το νερό της κατσαρόλας όπου έβρασαν και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο βασιλικό και παρμεζάνα.
Καπρέζε
Υλικά
4 μέτριες κόκκινες ώριμες ντομάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
2 κεφάλια μοτσαρέλα Buffala
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού, κατά προτίμηση πλατιά
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβετε προσεκτικά τις ντομάτες σε ροδέλες πάχους 1 εκ. και τις αλατίζετε ελαφρώς. Κόβετε τη μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες, περίπου σαν τις ντομάτες.
Σερβίρετε σε ένα φαρδύ πιάτο, εναλλάσσοντας τις ροδέλες ντομάτας με τις φέτες μοτσαρέλας.
Γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού στο κέντρο του πιάτου και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Ολοκληρώνετε τη δημιουργία σας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ TV που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Αναδρομικά-Συντάξεις: Τα 4 σενάρια για την καταβολή τους [πίνακες για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα]
Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες
Σολωμός Σολωμού: «Με το τσιγάρο έφυγες στα χείλη» – 26 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του