Υλικά – Γεμιστή γαλοπούλα
- 4 κιλά γαλοπούλα
- Ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
- 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
Για τη γέμιση
- 500 γραμμ. συκωτάκια πουλιών
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- ½ πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 80 ml ελαιόλαδο
- 100 γραμμ. σταφίδες
- 100 γραμμ. βερίκοκα ξερά
- 150 γραμμ. κάστανα
- 60 γραμμ. κουκουνάρι
- 200 γραμμ. ρύζι μπονέτ
- 100 ml κρασί κόκκινο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- Αλάτι & πιπέρι
- 500 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το ταψί
- 3 πορτοκάλια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 200 ml ζωμό
- 150 ml κρασί κόκκινο
- 1 κουταλιά της σούπας της σούπας μέλι
Διαδικασία
Ξέρετε τι είναι ο τανωμένος σορβάς; Η προέλευση και η πανεύκολη συνταγή
Πλένετε τη γαλοπούλα και σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Αλείφετε με το βούτυρο εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα.
Πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι ρίγανη και εσωτερικά. Αφήνετε σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί εκτός ψυγείου μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση. Χαράζετε τα κάστανα, τα βράζετε με αρκετό νερό για 20 λεπτά περίπου. Σουρώνετε, αφήνετε να κρυώσουν και τα καθαρίζετε. Σε ένα μπολάκι βάζετε τις σταφίδες, τα βερίκοκα και καλύπτετε με κρασί. Αφήνετε για μισή ώρα περίπου να μαλακώσουν. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζετε λίγο το κουκουνάρι. Κόβετε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτετε τα συκωτάκια. Σουρώνετε τα αποξηραμένα φρούτα και σβήνετε με το κρασί τη γέμιση. Αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε τις σταφίδες και τα βερίκοκα. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά τον ζωμό και αφήνετε για 3 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κουκουνάρι, τα κάστανα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε μια γάστρα ή ταψί κόβετε σε φέτες τα πορτοκάλια και τα απλώνετε σε όλο τον πάτο. Βάζετε τη γαλοπούλα στη μέση και γεμίζετε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Μπορείτε να κλείσετε με μια πατάτα ολόκληρη ή ένα πορτοκάλι ή να ράψετε με ειδικό σπάγκο για ψήσιμο. Περιχύνετε τη γαλοπούλα με το ζωμό και το ελαιόλαδο. Κλείνετε τη γάστρα ή σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο αν έχετε ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις για 3 περίπου ώρες. Οταν περάσει ο χρόνος, ζεσταίνετε το κρασί και ανακατεύετε το μέλι να λιώσει. Περιχύνετε τη γαλοπούλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλη μία ώρα ξεσκέπαστη μέχρι να πάρει χρώμα.
Ειδήσεις σήμερα
Τηλεθέαση: Τα γερά χαρτιά του ΑΝΤ1, η «Γη της ελιάς» και μετά το χάος