Υλικά – φοινίκια
Για τη ζύμη
250 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη
20 ml ούζο ή κονιάκ
½ κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 ml χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
600-620 αλεύρι Γ.Ο.Χ
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
200 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα πορτοκαλιού
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το αλκοόλ.
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα Φοινίκια σε μπάλες των 30 περίπου γραμμαρίων, σε έναν τρίφτη πιέζουμε από την χοντρή πλευρά ώστε να πάρει το σχήμα.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλήτικο χαρτί. Στην Ικαρία τα Φοινίκια δεν τα σιροπιάζουν, όποτε και σε αυτή τη φάση πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, διαφορετικά ψήνουμε ως έχουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα Φοινίκια να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.
5+3 μυστικά για να σου βγει «αφρός» η βασιλόπιτα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε όλοι
Για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Ρίχνουμε τα Φοινίκια στο σιρόπι ενώ είναι ζεστό (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) και τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι.
Ειδήσεις σήμερα
Χάρης Χριστόπουλος: Η πραγματική ηλικία, ο θάνατος που τον “τσάκισε” και η Ανίτα Μπραντ