Αφού κακώς στην εποχή της ταχύτητας και των προκατασκευασμένων απολαύσεων έχει θεσπιστεί ότι ένα εστιατόριο είναι καλό εάν προηγουμένως έχει διαθέσει ένα τεράστιο διαφημιστικό «budget» και βέβαια έχει και τις καταλληλότερες γνωριμίες, και εάν ακόμη διαθέτει ένα πλούσιο ή εντυπωσιακό διακοσμητικό ντεκόρ, που προϋποθέτει όμως επένδυση εκατομμυρίων.
Δυστυχώς, όμως, για τους έχοντες και κατέχοντες η φιλοσοφία αυτής της στήλης έρχεται να φέρει το μέτρο εκεί που ήταν αρκετά χρόνια πριν, όταν το καλό φαγητό προϋπέθετε ΜΕΡΑΚΙ, ΑΓΑΠΗ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ και, το σημαντικότερο, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του εκάστοτε δημιουργού.
Ψάξαμε λοιπόν μέσα από τις πιο εξεζητημένες αίθουσες, μέχρι και τη μικρότερη ταβερνούλα της γειτονιάς, και βρήκαμε τις γευστικές γωνιές που κατά τη γνώμη μας αγγίζουν όλο το φάσμα της γεύσης, από το «must» restaurant με την υπέρμετρη πολυτέλεια, αλλά τη μικρή οικογενειακή ταβερνούλα, στηριζόμενοι μόνο στην ποιότητα των υλικών, στη θαλπωρή, στο σέρβις και το συνολικό κόστος μιας τέτοιας εξόδου.
Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε εάν στις προτάσεις μας δείτε κάποιο μικρό, ασήμαντο και χωρίς μεγάλα βραβεία ταβερνάκι στον τοίχο του.
Για μας αυτό θα είναι το καλύτερο, αφού συμπεριλαμβάνουμε για άλλη μία χρονιά στα Χειμερινά Βραβεία Γεύσης του 2018-19 τα εστιατόρια που μιλήσανε στην ΚΑΡΔΙΑ, στην ΤΣΕΠΗ και στο ΣΤΟΜΑΧΙ μας, ακολουθώντας το μοναδικό αυτό τρίπτυχο της επιτυχίας χωρίς να παρασυρόμαστε από τις πλάνες σειρήνες του συστήματος. Μόνη δική σας στήριξη αυτής της προσπάθειας η επίσκεψή σας σε αυτά και η αποστολή e-mail [email protected] με τις εντυπώσεις σας.
Καλή σας όρεξη.
ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣ Στο καταπράσινο Χαλάνδρι
Στο πυρωμένο τζάκι του ή σε κάποια από τις πολλές ζεστές του γωνιές, το «Περί ουσίας» περιμένει να σας ξεναγήσει γευστικά έτσι όπως ξέρει μόνο αυτό, αφού στην πανέμορφη αυτή βίλα του Χαλανδρίου όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Εδώ θα γνωρίσετε την πραγματική κουζίνα ενός αυθεντικού μεζεδοπωλείου, αφού το μενού είναι τόσο πλούσιο από εκλεκτούς μεζέδες, που δεν θα ξέρετε τι να επιλέξετε. Στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019.
m Θησέως 25 & Δουκίσσης Πλακεντίας, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106830220.
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Το αθηναϊκό πανόραμα
Η απίστευτη θέα και οι εξαιρετικές γεύσεις είναι μερικά από αυτά που μας έπεισαν να το αξιολογήσουμε ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αττικής και να το συμπεριλάβουμε στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019. Το φαγητό προσεγμένο, η εξυπηρέτηση ικανοποιητική και το προσωπικό με την ανάλογη επαγγελματική συμπεριφορά. Ολα αυτά μας προδιέθεσαν θετικά, αλλά αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν οι προσεγμένες τιμές που μας έκαναν να αποχωρήσουμε ικανοποιημένοι και με γεμάτο πορτοφόλι.
m Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, τηλ.: 2107640240.
ΜΑΝΤΡΙ Με την απίστευτη θέα
Oλα ξεκινάνε από την απίστευτη θέα που σου δίνει την εντύπωση ότι παρατηρείς το Λεκανοπέδιο από ένα αεροπλάνο, και αφού ξεπεράσεις το ασύλληπτο πανοραμικό τοπίο έρχονται οι μαγικές γεύσεις να σε συναρπάσουν. Δεν ξέρω εάν η επιμονή μας αυτή να προτείνουμε κατ’ επανάληψη το «Μαντρί» του Υμηττού σάς έχει πείσει να το επισκεφτείτε, αλλά εάν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα… κάντε το σήμερα! Και στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019!
m Βαρδουσίων 29, Ανω Γλυφάδα, τηλ.: 2109623071.
ΣΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΤΟ ΒΕΡΑΝΙ Με παραδοσιακές γεύσεις
Από τον Πειραιά μάς έρχεται η επόμενη πρόταση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά διατηρημένο νεοκλασικό. Εδώ τα χειροποίητα μεζεδάκια και η καλή ζωντανή παραδοσιακή μουσική δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα, όπου καθώς περνάει η ώρα όλοι μαζί σαν μία παρέα τραγουδάνε και ζουν αξέχαστες στιγμές. Δοκιμάστε κεφτέδες της Λιλίκας, την πιταριά της Κούλας και ακόμη αυθεντικό σμυρναίικο σαγανάκι. Αξια στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19.
m Φαβιέρου 57, Πειραιάς, τηλ.: 2110130169.
ΠΕΡΙ ΚΡΕΑΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Από τη Νέα Ιωνία
Ενα όμορφο παραδοσιακό ταβερνάκι έχουμε εδώ. Οι παραδοσιακές σούβλες, οι παραδοσιακοί χειροποίητοι μεζέδες όπου τα πάντα είναι ψημένα στα κάρβουνα θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή. Η παρεΐστικη ζωντανή μουσική, σε συνδυασμό με το καλό κρασί, θα σας συνεπάρει και το «Περί κρεάτων γεύσεις» θα γίνει σίγουρα στέκι σας. Εμείς το επιλέξαμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα Χειμερινά Xρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19 και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
m Δερκών 18, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 2773495, 2130350713.
ΡΑΚΟΣΤΟΑ Στη στοά με το καλό ρακί
Σε μία από τις γευστικές περιπλανήσεις μας στο καταπράσινο Μαρούσι βρεθήκαμε σε ένα παλιό μας στέκι, τη «Ρακοστοά», που σε περασμένη βράβευση είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Θέλοντας λοιπόν να υπάρχει και μία αξιόλογη πρόταση από την περιοχή, αποφασίσαμε να το επαναπροτείνουμε για τα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19 αφού ξαναδοκιμάσαμε τους ποιοτικούς μεζέδες και βιώσαμε την όμορφη ατμόσφαιρα με την κεφάτη ζωντανή μουσική.
m Ερμού 18, Μαρούσι, τηλ.: 2108060156.
ΔΕΚΑΡΑ Από τον Κορυδαλλό
Ντυμένο στο ξύλο, το πανέμορφο αυτό ταβερνάκι μάς τράβηξε από την πρώτη στιγμή την προσοχή. Εδώ οι μεζέδες αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, αφού όταν τους δοκιμάσεις δεν μπορείς να αντέξεις την πρόκληση να πάρεις άλλη μία μερίδα. Εμάς μας άρεσε και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για τα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19. Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι ζωντανή μουσική.
m Πόντου 16α, Κορυδαλλός, τηλ.: 2110138010.
ΕΜΑΓΙΕ Ξεχωρίζει από την περιοχή του Αλίμου
Η γευστική μινιατούρα της περιοχής. Να ένας τίτλος που θα ταίριαζε στο πανέμορφο «Εμαγιέ» του Αλίμου. Πρόκειται για το κόσμημα της περιοχής, αφού από τη διακόσμηση που είναι μελετημένη με ξεχωριστό μεράκι, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές, μέχρι το σέρβις και την ποιότητα των εδεσμάτων ειλικρινά σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Δοκιμάστε το συκώτι σχάρας και οπωσδήποτε τα κεφτεδάκια της μαμάς που δεν πρέπει να παραλείψετε. Στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019.
m Θουκυδίδου 76, Αλιμος, τηλ.: 2114003878.
ΤΟ ΔΡΑΜΙ Στη Γλυφάδα και στην Αγ. Βαρβάρα
Αυτό που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στην Αγ. Βαρβάρα και στέφθηκε με επιτυχία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και στη Γλυφάδα. Πρόκειται για το μεζεδοπωλείο «Το Δράμι». Εδώ οι μεζέδες έχουν την τιμητική τους. Η εξαιρετική ποιότητα, οι πολύ καλές τιμές και το προσεγμένο σέρβις το κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει. Με την αξία του στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019.
m Σίφνου 4, Αγ. Βαρβάρα τηλ.: 2105625300. Λαοδίκης 22 και Φιλ. Εταιρείας 12, Γλυφάδα, τηλ.: 2108944959.
LA ESQUINA Από το Κολωνάκι
Οι φήμες το αναγνωρίζουν, εκτός από την ποιοτική του κουζίνα, ως το καλύτερο μπέργκερ της Αθήνας. Πάντως εμείς ξεχωρίσαμε ακόμη τις εξαιρετικές σαλάτες, τον υπέροχο χώρο, αφού βρίσκεται σε έναν ήσυχο καταπράσινο πεζόδρομο, και τις ειλικρινά λογικές τιμές του, αν σκεφτούμε ότι βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου. Εντύπωση μας έκαναν οι χαμογελαστές φατσούλες και η έντονη νεανική παρουσία. Εξαιρετική πρόταση ως «μπέργκερ» για τα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19. Να πάτε.
m Χάρητος 43, Κολωνάκι, τηλ.: 2107232575.
ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης
Εμείς οι Ελληνες τις χαρές τις έχουμε συνδέσει με το σπιτικό φαγητό, το ποιοτικό κρασί και την καλή παρέα. Κληρονόμοι της πλουσιότερης στον κόσμο γαστρονομίας, σε υλικά, τρόπους μαγειρέματος, πολιτισμό, αλλά και σοφία, αναζητούμε πάντα ένα καλό στέκι, μια «προέκταση» του σπιτιού μας. Στο «Οινομαγειρείο των Θεών» θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας. Για άλλη μία φορά στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19.
m Μακρυγιάννη 23-27, Μουσείο Ακρόπολης, τηλ.: 2109233721.
ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ Στο πανέμορφο νεοκλασικό
Σε ένα αρχοντικό ενός αιώνα, που όμως ανακαινίστηκε με σεβασμό ώστε να μη χάσει τίποτα από την παλιά του αίγλη, λειτουργεί με επιτυχία το «Αυγό του κόκορα». Από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τη μία το βράδυ σερβίρει αυθεντικές σπιτικές λιχουδιές με έμφαση στα αγνά υλικά και τις καλομαγειρεμένες σπεσιαλιτέ. Ο χώρος επιβλητικός, με ειδικούς προβολείς να αναδεικνύουν το πέτρινο κτίριο, θα σας μαγέψουν. Αξια στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-19.
m Λεωνίδου 46 και Μυλλέρου 23, Μεταξουργείο, τηλ.: 2105249750.
ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ Από το πολύβουο κέντρο της πόλης
Από το Κέντρο μάς έρχεται η «Καυτή πατάτα», ένα ακόμα ποιοτικό εστιατόριο της πόλης. Εδώ τα πάντα φτιάχνονται με μεράκι και, το σημαντικότερο, χειροποίητα, και γι’ αυτό όπως φαίνεται έχει κλέψει τις γευστικές περιπλανήσεις των εργαζομένων της περιοχής και όχι μόνο. Σπεσιαλιτέ όπως θα φανταστήκατε από τον τίτλο η… καυτή πατάτα που ψήνεται (κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας) σε ειδικό φούρνο με τις «ιδιαίτερες» προδιαγραφές του εστιατορίου. Στα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019.
m Κολοκοτρώνη 37, Αθήνα,τηλ.: 2114083576.
ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ Από τον καταπράσινο Χολαργό
Μακριά από το πολύβουο Κέντρο, αλλά με όλες τις απαιτητικότατες προδιαγραφές που έχουμε θεσπίσει, μας έρχεται το γραφικό «Εικοσιπενταράκι του Πριάμου». Πρόκειται για ένα γραφικό μεζεδοπωλείο, από αυτά που λείπουν από την αγχωτική μεγαλούπολη, που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Εδώ θα απολαύσετε ό,τι κρέας τραβάει η ψυχή σας, με τη συνοδεία καλού κρασιού. Αλλωστε τα 35 συνεχόμενα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας αποτελούν εγγύηση. Ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα χωρίς μικρόφωνο. Και Κυριακή μεσημέρι.
m Ψαρών 29, Χολαργός, τηλ.: 2106549118.
ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ Από το γραφικό Ψυρρή
Θα ήταν ατόπημα εάν μέσα από τα Χειμερινά Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2018-2019 δεν είχαμε συμπεριλάβει και ένα κουτουκάκι από του Ψυρρή. Ετσι, μετά από ώριμη σκέψη και επιλέγοντας από μία μεγάλη γκάμα μεζεδοπωλείων της περιοχής, αποφασίσαμε να προτείνουμε αυτό που μας είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και δεν ήταν άλλο από «Το Κουδουνάκι». Αξια στα καλύτερα των Χειμερινών Χρυσών Βραβείων 2018-2019.
m Ηβης 15, Αθήνα, τηλ.: 2103236909.
ΑΡΩΜΑ ΠΟΛΗΣ Γεύσεις της Ανατολής στο πιάτο σας
Βρίσκεται στο Κερατσίνι σε αυτή τη χιλιοτραγουδισμένη εργατούπολη. Εδώ οι γεύσεις έρχονται κατευθείαν από την… «Πόλη» της καρδιάς μας, δηλαδή τη μαγευτική Κωνσταντινούπολη, και μας θυμίζουν αλύτρωτες πατρίδες της καρδιάς μας. Παραδοσιακά ανατολίτικα πιάτα περιμένουν να τα κάνετε κτήμα σας, απολαμβάνοντας τις εξαιρετικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Και σημειώστε: Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μετά τις 18:30 η Ανθούλα θα σας πει τον καφέ.
m Γκιώνας 2Β, Κερατσίνι, τηλ.: 2155515300.
Από τον Αλέξανδρο Τριβόλη
● Επιμέλεια: Γιάννα Γεωργούλα,
e-mail: [email protected]
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]