Γράφει ο Βαγγέλης Λημνιώτης
Μετά τη θάλασσα επιβάλλεται μεζές, θαλασσινός ή όχι, και σε αυτά τα 4 μεζεδοπωλεία θα βρεις μεζέδες στην καλύτερη τους εκδοχή. Ας δούμε στο νέο ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Γράπα
Πρόκειται για ένα από τα 2-3 καλύτερα μεζεδοπωλεία που θα βρεις στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Βρίσκεται στην Καλλιθέα, άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο και θα σε καταπλήξει με τα πάντα του. Πρώτα απ΄όλα με το χώρο του. Είναι λες και βρίσκεσαι σε κάποιο μεζεδοπωλείο σε νησί των Κυκλάδων. Επίσης, ανεβάζει την αισθητική και το στάτους της περιοχής. Βρίσκεται στην πλατεία Κύπρου και πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς.
Αφού λοιπόν νιώσεις άνετα στον χώρο του, έρχεται η απόλαυση. Οι μεζέδες του. Μιλάμε για πιάτα που δεν θα βρεις σε άλλο μεζεδοπωλείο. Το κανταΐφι τυριών και οι καραμέλες φέτας είναι τα best sellers του. Οι κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι το απαραίτητο πιάτο για τη μέση. Δοκίμασε επίσης τον καγιανά, τη σεφταλιά, το λουκάνικο, ενώ από κυρίως θα πάρεις οπωσδήποτε το μπούτι κοτόπουλο που είναι γεμιστό με μπέικον, γραβιέρα και συνοδεύεται από κόκκινες πιπεριές. Αν ψάχνεις μια θαλασσινή επιλογή, έχει το κριθαρότο με γαρίδες σε κυρίως και σου προτείνω το καλαμάρι και το χταπόδι σχάρας από τα της μέσης.
Θα γλυκαθείς από το ημίγλυκο κρασί του, αλλά ακόμα περισσότερο από το γλυκό που σου φέρνει στο τέλος. Τσουρέκι βουτηγμένο στο σιρόπι με παγωτό. Έπος. Επίσης, αν είσαι τυχερός, φτιάχνει κι ένα από τα ωραιότερα γαλακτομπούρεκα που έχεις φάει.
Σαπφούς 101, Καλλιθέα, 210 95 97 450
Δες περισσότερα εδώ.
Ρεφενέ
Εδώ η φάση είναι πιο μαμαδίστικη. Το λέω διότι την κουζίνα έχει αναλάβει η μαμά της οικογένειας που έχει το μαγαζί. Και είναι ορισμός της φράσης «φαγητό της μαμάς». Παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνονται με καλές πρώτες ύλες και χέρι αλφάδι από την κυρία Όλγα. Τα γεμιστά σκέτο όνειρο, το παστίτσιο αποθέωση με την μπεσαμέλ να λιώνει από μόνη της στο στόμα, χωρίς να χρειαστεί να κουράσεις τη γνάθο σου και το επιστέγασμα σε κάθε τέτοιο μαγαζί δεν μπορεί παρά να είναι τα σουτζουκάκια. Προσωπικά, θεωρώ πως κάθε μαγαζί με μαγειρευτά αποδεικνύει τι αξίζει σε αυτό το πιάτο. Και το Ρεφενέ το κάνει.
Νοταρά 30, Πειραιάς, 10′ με τα πόδια από τον ΗΣΑΠ, 21 1410 0053
Το Δράμι
Το γεγονός ότι βρίσκεται στη Γλυφάδα και δίπλα στην πλατεία Εσπερίδων είναι από μόνο του ένα ατού. Αλλά όχι αρκετό. Αυτό που κάνει το Δράμι υπέραρκετο είναι το μενού του. Εδώ θα βρεις πιάτα που θυμίζουν έντονα χωριό. Και επειδή σερβίρονται σε πήλινο σκεύος, αλλά κυρίως για το μέγεθός τους. Όπως το βλάχικο κοτόπουλο με τραγανή κρούστα και ψητές ντομάτες. Έχουν όμως και μια γκουρμέ εσάνς. Όπως η ταλιάτα με πολύχρωμα πιπέρια και τις κυδωνάτες πατάτες. Ο αστέρας του μενού αν με ρωτάς είναι η κρητική καρμπονάρα. Αντί για μπέικον απάκι, αντί για μακαρόνια μακαρούνες, κι από πάνω παλαιωμένη γραβιέρα.
Λαοδίκης 22, Γλυφάδα, 2108944959
Γιαμ Γιαμ Μεζεδοπωλείο
Το Γιαμ Γιαμ ή καλύτερα Yiam Yiam είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από την Αύρα Πανουσοπούλου. Η Αύρα άρχισε μια επιχείρηση με βαζάκια που έκλειναν μέσα τους ντόπια προϊόντα, όπως πιπεριές, σάλτσες, τουρσιά και μεζεδάκια. Αυτό εξελισσόταν συνεχώς ώσπου έγινε μεζεδοπωλείο. Εκεί θα βρεις και βαζάκια για να αγοράσεις, αλλά προφανώς θα βρεις τραπεζάκια για να κάτσεις και να φας πολύ πρωτότυπους μεζέδες. Γαύρος μαρινάτος με καππαροσαλάτα, ντολμαδάκια, καλαμαράκια με ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα με το ψαρονέφρι. Ως επί το πλείστον δηλαδή δροσερά πιάτα για να σου πάρουν την κάψα του ήλιου.
Αχιλλέως 119Β, Παλαιό Φάληρο, 2109884258
Bonus Tip: Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Αν είναι καθημερινή και δουλεύεις, άρα δεν μπορείς να πας για μπάνιο, η στοά στη Λέκκα σε περιμένει. Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς ή για όσους γνωρίζουν ο Τριαντάφυλλος, έχει τρομερούς ψαρομεζέδες και θαλασσινά. Ίσως από τα καλύτερα θράψαλα που θα φας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]