Υλικά για τη λαγάνα
1 κύβος κύβος νωπή μαγιά των 25 γραμμ.
1/2 φλιτζ. νερό χλιαρό 40οC + 2 φλιτζ. επιπλέον
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Διαδικασία για τη λαγάνα
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τον κύβο μαγιάς και τον διαλύετε με το χλιαρό νερό. Ρίχνετε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
Κοσκινίζετε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνετε στο κέντρο μια λακούβα. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με τα χέρια για 5-6 λεπτά ή με το μίξερ, με το εξάρτημα του γάντζου, ώσπου να έχετε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζετε σε τρεις μπάλες και τις βάζετε σε μπολ. Τα σκεπάζετε με πετσέτες κουζίνας και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Στη συνέχεια τοποθετείτε κάθε μπάλα ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθετε τρεις πίτες. Τις βάζετε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχετε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Κατόπιν πιέζετε ελαφρά όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία. Τις αλείφετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15′-20′.