Υλικά – χοιρινό με χυλοπίτες
1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτριες μερίδες
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
200 ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
½ κουταλάκι ρίγανη ή θυμαρι
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι
400 γρ. χυλοπίτες
Για σερβίρισμα
Τριμμένη γραβιέρα
Διαδικασία
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια από το χοιρινό. Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα την ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια κούπα ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό.
Μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου 1,5 ώρα. Παρακολουθούμε κατά διαστήματα εάν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο νερό. Τέλος βράζουμε τις χυλόπιτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία και σουρώνουμε.
Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν οι χυλοπίτες με την σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με αρκετό τριμμένο τυρί, μπόλικη σάλτσα και κομμάτια χοιρινό.
Ειδήσεις σήμερα
Μαρία Ηλιάκη: Περνά το καλοκαίρι στη βεράντα του σπιτιού της – Πολυτέλεια που εντυπωσιάζει
Ολυμπιακοί Αγώνες – Στέφανος Τσιτσιπάς: Σαν «σίφουνας» πέρασε στους «16»