Εκ πεποιθήσεως, λόγω σπουδών, κατά τύχη, δεν έχουν σημασία το πώς και το γιατί, αλλά το γεγονός ότι μένουν σπίτι μόνοι τους. Μια δημιουργική διέξοδος είναι η μαγειρική. Ομως, το ότι είναι κάποιος εργένης δεν σημαίνει πως πρέπει να συμβιβάζεται με… τοστ.
Ο καθηγητής ενηλίκων μαγειρικής τέχνης, Νίκος Γερεντές, μας δίνει έξυπνα tips για πρωτάρηδες μάγειρες και τέσσερις νοστιμότατες συνταγές που το μόνο που απαιτούν είναι… όρεξη και κέφι.
«Για να είναι χρήσιμες οι οδηγίες προς τους επίδοξους μάγειρες έπρεπε να γυρίσω πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια και να σκεφτώ ποια ήταν τα πιο τραγικά λάθη που έκανα, ποια φαγητά “έκλαψα” πετώντας στα σκουπίδια και ποιες φορές ήρθε ο γείτονας να μου πει να κλείσω το μάτι της κουζίνας… Οπότε, κατέληξα σε μερικά βασικά “μυστικά” που μπορούν να μετατρέψουν τον οποιοδήποτε σε chef στην κουζίνα του», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής μαγειρικής. Τα «μυστικά» του είναι τα εξής:
- Μην αφήνετε τα μακαρόνια 2 ώρες να βράζουν: «Τα ζυμαρικά, γενικά, θέλουν το πολύ 5 λεπτά για να βράσουν σωστά, άσχετα με τη μάρκα και το σχήμα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το βράσιμο συνεχίζεται μέχρι να σουρώσουμε τα μακαρόνια».
- Δεν βάζουμε ό,τι έχουμε στο ντουλάπι: «Στην προσπάθειά μας να εντυπωσιάσουμε ή να πετύχουμε την πρωτόγνωρη γεύση που μέχρι τώρα κανείς δεν κατάφερε ανοίγουμε το ντουλάπι και βάζουμε ό,τι μπαχαρικό και μυρωδικό βρούμε μπροστά μας… ΛΑΘΟΣ! Ακολουθήστε μια εύκολη συνταγή, μείνετε για αρχή σε λίγα υλικά που να μπορείτε να καταλάβετε και να απολαύσετε και αφήστε τους πειραματισμούς για την επόμενη φορά».
- Δοκιμάζουμε όταν μαγειρεύουμε: «Δεν είναι κακό να ξέρουμε ότι λείπει αλάτι, ότι δεν είναι καθόλου ξινό ενώ η συνταγή έγραφε λεμονάτο. Είναι ο πιο απλός τρόπος για να διορθώσουμε ό,τι έχουμε φτιάξει. Το κάνουν και οι επαγγελματίες, εννοείται».
- Κόψτε καλλιτεχνικά: «Θα έχετε ακούσει ή διαβάσει να λένε “κόβουμε julien, brunoise, emince” και κάποιες ακόμα ορολογίες. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται στους επαγγελματίες, αλλά στην περίπτωση που τώρα ξεκινάμε ακολουθούμε έναν βασικό κανόνα: Κόβουμε τα υλικά μας σε παρόμοιο μέγεθος. Αυτό γίνεται για να μαγειρευτούν ταυτόχρονα τα υλικά μας».
- Η μπριζόλα: «Το μυστικό είναι απλό. Δεν παίρνουμε το κρέας, το πετάμε σε ένα τηγάνι και περιμένουμε να ψηθεί πριν τελειώσουν οι διαφημίσεις. Απλά, βγάζουμε τις μπριζόλες μας από το ψυγείο κάνα δίωρο πριν, τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, τις γυρίζουμε συχνά, όταν φτάσουν στο ψήσιμο που θέλουμε τις βγάζουμε, ρίχνουμε τότε αλατοπίπερο και αφήνουμε σε ένα πιάτο να “ξεκουραστεί” το κρέας. Ιδανικά σκεπασμένο με ένα αλουμινόχαρτο».
- Σούπες, εύκολος σύμμαχος: «Καλά τα σουβλάκια και οι πίτσες, αλλά τα λαχανικά είναι απαραίτητα. Κάντε, λοιπόν, μια σούπα, που είναι πολύ εύκολο. Οι περισσότερες σούπες ξεκινάνε με κρεμμύδι, καρότο και πατάτα, από εκεί και πέρα βάλτε όποιο λαχανικό θέλετε (θα πρότεινα όχι πιπεριά), βράσιμο και… έτοιμη η σούπα σας».
- Αντιγράψτε σάλτσες: «Σας αρέσει πολύ η κίτρινη σος που βάζουν στο κοτόπουλο; Σας τρελαίνει ακόμα περισσότερο η ροζ σος που δοκιμάσατε σε μαγαζί με burgers; Φτιάξτε τες μόνοι σας! Η πρώτη θέλει μαγιονέζα, μουστάρδα και η δεύτερη μαγιονέζα, κέτσαπ».
- Πόσες κουταλιές είναι τα 175 γραμμάρια: «Η αλήθεια είναι ότι λίγο μας νοιάζει. Εννοείται ότι οι δοσολογίες παίζουν ρόλο, αλλά όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μαγειρική τα βάζουν όλα με… το μάτι. Οπότε, απαλλαχτείτε από το άγχος της ακριβούς μετατροπής και υπολογίστε, λογικά, τις ποσότητες των υλικών. Τα γραμμάρια είναι για τη ζαχαροπλαστική».
- Μην ξεχνάτε το γιαούρτι: «Είναι ένα απλό και υγιεινό υλικό, που μπορεί να συνοδεύσει εύκολα πολλά φαγητά. Χρησιμοποιήστε το με λίγο λάδι και αλατοπίπερο και έτοιμη η πολύ νόστιμη σος. Ανακατέψτε το μαζί με ένα ρύζι και ανεβάστε το γευστικά, αντικαταστήστε τη μαγιονέζα με αυτό και φάτε πιο ελαφριά».
ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ… ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ
FAST SCRAMBLE (για 1 άτομο)
› Υλικά
2 αβγά
Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αλισίβα - Θα λατρέψετε αυτή την πανεύκολη συνταγή
1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο (γεμάτη)
› Διαδικασία
- Ανακατεύουμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (λίγο πιο πάνω από το μισό στην κουζίνα μας) και όταν λιώσει και έχει αρχίσει να ζεσταίνεται το τηγάνι ρίχνουμε το μίγμα με τα αβγά.
- Υστερα από λίγο τα αβγά θα αρχίσουν να μαγειρεύονται, εκεί θα πρέπει με μια ξύλινη κουτάλα (ή κάτι που να μη χαράζει το τηγάνι μας) να αρχίσουμε να τραβάμε τα αβγά από τις άκρες προς το κέντρο, ώστε να σχηματιστούν μεγάλα κομμάτια.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να μην υπάρχουν υγρά στο τηγάνι και τα αβγά μας να έχουν γίνει μεγάλα χρυσοκίτρινα κομμάτια.
- Αδειάζουμε σε πιάτο ρίχνουμε, αν θέλουμε, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έτοιμα.
› Tips
Τα αβγά δεν χρειάζεται να γίνουν καφέ και να στεγνώσουν, η υφή τους πρέπει να είναι αφράτη και να έχουν κάποια υγρασία ακόμα. Αλλωστε, το αβγό μαγειρεύεται από τη θερμοκρασία που έχει από το τηγάνι ακόμα και όταν το έχουμε στο πιάτο.
BURGER ΤΟΥ ΜΙΣΑΩΡΟΥ (για 2 άτομα, καλοφαγάδες)
› Υλικά
Για τον κιμά
600 gr κιμά από σπάλα (περασμένο μία φορά)
Αλάτι, λίγο πιπέρι
Για τη σος
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
3 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
Τα υπόλοιπα
Κέτσαπ
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 φέτες τυρί τσένταρ
4 φέτες μπέικον
Ψωμάκια για burger
› Διαδικασία
Για τη σος
Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και προσθέτουμε το κομμένο αγγουράκι.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το περνάμε από ένα τηγάνι με μία κουταλιά λάδι. Αφού περάσουν 3 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Οταν αφαιρέσουμε το κρεμμύδι και το βάλουμε σε ένα πιάτο, καθαρίζουμε το τηγάνι και βάζουμε το μπέικον να ψηθεί δύο λεπτά από την κάθε πλευρά.
Για τα μπιφτέκια (το πιο σημαντικό κομμάτι του πιάτου)
- Ο χασάπης θα μας έχει δώσει τον κιμά σε σχήμα κυλινδρικό μέσα στο χαρτί. Οπως ακριβώς είναι ο κιμάς, τον κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 4 ίσα κομμάτια κυλινδρικά. Τα πατάμε λίγο για να τους δώσουμε ένα στρογγυλό σχήμα όσο περίπου είναι τα ψωμάκια μας.
- Αφού έχουμε φτιάξει το σχήμα, βάζουμε και από τις δύο πλευρές αλάτι και πιπέρι μόνο! Προχωράμε βάζοντας ένα τηγάνι (αν υπάρχει σχαροτήγανο ή αλλιώς γκριλιέρα ακόμα καλύτερα) με το υπόλοιπο λάδι να κάψει καλά σε μεγάλη θερμοκρασία (όχι τέρμα). Προσθέτουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά συνολικά γυρίζοντας κάθε 1 λεπτό περίπου.
«Χτίσιμο»
Αφού έχουμε όλα μας τα υλικά έτοιμα, φτιάχνουμε το burger μας ως εξής: Στο κάτω ψωμάκι μία κουταλιά από τη σος, μετά μία φέτα τσένταρ, από πάνω το μπιφτέκι, πάνω από αυτό λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μπέικον και στο πάνω ψωμάκι λίγο κέτσαπ.
› Tips
Προσοχή, δεν πατάμε πολύ τον κιμά, γιατί θέλουμε να έχει «αέρα» για να ψηθεί παντού. Επίσης, το μοσχάρι, όταν το κάνουμε ψητό, αν ψηθεί πολύ και χάσει τα υγρά του, δεν τρώγεται ευχάριστα. Στο συγκεκριμένο burger μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά, όπως ντομάτα. Μαρούλι, τυρί κρέμα κ.λπ. ή ακόμα να αφαιρέσετε κάποιο υλικό, αν δεν σας κάνει.
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ (λιπαρό αλλά νόστιμο)
› Υλικά
4 μέτριες πατάτες (αν είναι κατεψυγμένες 300 γραμμ.)
1,76 πίντες ηλιέλαιο
Για τη σος
1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
5 φέτες ζαμπόν, κομμένο σε μικρά τετράγωνα
5 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
100 γραμμ. τυρί gouda
Αλάτι, πιπέρι
› Διαδικασία
Για τη σος
- Τσιγαρίζουμε την πιπεριά και το ζαμπόν σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Οχι πολύ, γιατί θα ξαναψηθούν.
- Τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα και το τυρί και προσθέτουμε πιπέρι, καθώς και λίγο νεράκι για να αραιώσει το μίγμα.
Τηγανητές πατάτες
- Βάζουμε το σκεύος μας με το λάδι να ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Οταν έχει κάψει, ρίχνουμε τις πατάτες μέσα και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
- Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Αφαιρούμε το χαρτί, αλατίζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε τη σος από πάνω έτσι ώστε να πάει παντού.
- Τέλος, τοποθετούμε το ταψάκι στον φούρνο για 12’ – 15’ στους 120o C (αν υπάρχει αέρας στoν φούρνο μας ακόμα καλύτερα), βγάζουμε και απολαμβάνουμε.
› Tips
Αντί για πράσινη πιπεριά και μπέικον, μπορούν να μπουν κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, σαλάμι αέρος κ.λπ. Το τυρί επίσης χρειάζεται για να μπορεί να δέσει η μαγιονέζα με τα υπόλοιπα υλικά στον φούρνο.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΒΓΑ (και όμως ταιριάζει)
› Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι (ή ό,τι προτιμάμε)
6 αβγά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λάδι
Αλάτι, πιπέρι
› Διαδικασία
- Βάζουμε τα μακαρόνια σε καυτό αλατισμένο νερό και τα βράζουμε για 5’ – 6’ ανάλογα με το πώς τα θέλουμε.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με αλάτι.
- Σε ένα τηγάνι όπου έχει λιώσει το βούτυρο, σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μακαρόνια, αφού τα έχουμε σουρώσει. Αμέσως προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε.
- Οταν έχουν ψηθεί τα αβγά, αποσύρουμε από το τηγάνι και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυρί της αρεσκείας μας.
› Tips
Το ανακάτεμα δεν πρέπει να είναι γρήγορο, σκοπός είναι τα αβγά να γίνουν σαν ομελέτα καθώς ανακατεύουμε. Επίσης, όσοι θέλουν πιο… τυρένια γεύση μπορούν να προσθέσουν στα αβγά 150 γραμμ. σκληρό τυρί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής