Υλικά
8 μεγάλα μπούτια κοτόπουλο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού με την πούλπα του
½ φλιτζ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
7 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
2 πορτοκάλια, ξύσμα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (προαιρετικά)
Μαύρο πιπέρι, τριμμένο, κατά βούληση
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Αλατίζετε το κοτόπουλο και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το μέλι, το χυμό πορτοκάλι, το βούτυρο, το δεντρολίβανο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σκόρδο και ανακατεύετε με αναδευτήρα.
Περιχύνετε το κοτόπουλο με το μείγμα πορτοκαλιού και καλύπτετε με μια μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175. Βάζετε τα μπούτια κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνετε με τη μαρινάδα. Ψήνετε για 30 λεπτά και έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160.
Συνεχίζετε να ψήνετε για 90 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η θερμοκρασία του εσωτερικά να φτάσει τους 74 βαθμούς (ελέγχοντάς τη με ένα θερμόμετρο, στο μέρος κοντά στο κόκαλο). Κάθε 20 λεπτά περιβρέχετε τα μπούτια κοτόπουλο με το ζουμί τους.