Σαντουιτσάκια
Υλικά
1 φλιτζ. ζάχαρη
¼ φλιτζ. φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο ανάλατο
¼ φλιτζ. κακάο
1½ φλιτζ. νιφάδες βρόμης
½ φλιτζ. ψιλοκομμένα φουντούκια
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό
3 κρόκοι αβγών
½ φλιτζ. ζάχαρη
1¼ φλιτζ. φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. μασκαρπόνε
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
Διαδικασία
Ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το γάλα, το μασκαρπόνε, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, τα βάζουμε να ζεσταθούν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το μασκαρπόνε και να ενσωματωθεί με το γάλα.
Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Το ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.
Στη συνέχεια, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε με το μίξερ για 2 λεπτά και το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του χτυπήματος και του παγώματος για ακόμα 3 φορές.
Για τα μπισκότα: Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το κακάο και το γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ζεσταίνουμε το μίγμα για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις νιφάδες βρόμης και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενωθούν τα υλικά. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο το μίγμα μέχρι να φτιάξουμε 30 μπισκότα. Αφήνουμε τα μπισκότα να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν, περίπου 15 λεπτά.
Παίρνουμε ένα μπισκότο, το γεμίζουμε με παγωτό και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με ένα άλλο μπισκότο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπισκότα.
Σορμπέ φράουλας
Υλικά
1 κιλό φρέσκες φράουλες
½ φλιτζ. ζάχαρη
¼ φλιτζ. νερό
Χυμός από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
Διαδικασία
Πλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ραντίζουμε με τον χυμό από το λεμόνι που στύψαμε. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά να «τραβήξουν». Ρίχνουμε σε κατσαρόλα 200 ml νερό, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Βράζουμε το σιρόπι να δέσει, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Το αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες και προσθέτουμε το σιρόπι. Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ και το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε καλά για άλλη μία φορά και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 3 ώρες.
Παγωτό μπανάνας με τρία υλικά
Υλικά
6 μεγάλες ώριμες μπανάνες
3 κουταλιές της σούπας κακάο
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε στρώσεις σε ένα σκεύος. Βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη για 3-8 ώρες. Αποσύρουμε από την κατάψυξη και βάζουμε την μπανάνα με το κακάο και την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, σταματάμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ξαναχτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Παγωτό Στρατσιατέλα
Υλικά
3 φλιτζ. γάλα πλήρες
1¼ φλιτζ. ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
5 κρόκοι αβγών
100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες
Διαδικασία
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα στο μίγμα της ζάχαρης και των αβγών και ανακατεύουμε. Ξαναρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτουμε το μίγμα των αβγών που έχει κρυώσει τελείως και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις νιφάδες. Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη και το χτυπάμε 4 φορές ανά 1-1,5 ώρα. Στο τελευταίο χτύπημα το αδειάζουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ, βάζουμε μεμβράνη να ακουμπάει στο παγωτό και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.