Πατατοσαλάτα
Υλικά
1 κιλό baby πατάτες, βρασμένες και κομμένες
Κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
1 φινόκιο
1 πράσινη πιπεριά
2 κόκκινες ψητές πιπεριές κομμένες Julienne
3 κουταλιές της σούπας ελιές σε ροδέλες
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
3 κουταλιές της σούπαςαγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπαςμαύρες κορινθιακές σταφίδες
1 ματσάκι ροκά ψιλοκομμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Για το αρωματικό λαδολέμονο
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο
300 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για το λαδολέμονο: Βάζετε σε ένα μούλτι όλα τα αρωματικά πράσινα βότανα εκτός από το σχοινόπρασο και μια κουταλιά νερό. Πολτοποιείτε τα μισά από τα βότανα και προσθέτετε το μέλι, την μουστάρδα, το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα του λεμονιού στην συνεχεία ρίχετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να δέσει το dressing.
- Για τη σαλάτα: Βράζετε τις πατάτες, βάζετε σε κρύο νερό με αλάτι,1 κ.τ.σ βούτυρο και από τη στιγμή που θα πάρει βράση μετράτε 25 λεπτά. Τις βγάζετε, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβετε στη μέση.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις πατάτες, την πράσινη πιπεριά τριμμένη στον τρίφτη, το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες , το φρέσκο κρεμμύδι, την ψιλοκομμένη ρόκα, το φινόκιο σε λεπτές φέτες, τις ελιές, το αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη, τις σταφίδες, το σχοινόπρασο και Αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζετε μια ποσότητα από το dressing και ανακατεύετε ελαφρώς. Την σερβίρετε με τα φρέσκα βότανα πασπαλισμένη από πάνω και λίγες σταφίδες.
Πουγκάκια γαλοπούλας
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
400 γραμμ. γαλοπούλα που έχει περισσέψει
50 γραμμ. βούτυρο γάλακτος για τη γέμιση
100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα
200 γραμμ. βρασμένο ρύζι μπασμάτι (περίπου 100 γραμμ. ωμό)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι μπράντι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας cranberries αφυδατωμένα και ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
Αλάτι & πιπέρι
Για τη σος (προαιρετικά)
400 ml κρέμα γάλακτος 36%
200 γραμμ. τριμμένο τυρί καπνιστό
Πιπέρι
Διαδικασία
- Κόβετε τη γαλοπούλα που περίσσεψε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα τηγάνι βάζετε 50 γραμμ. βούτυρο γάλακτος και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Οταν ανέβει η θερμοκρασία, σοτάρετε ελαφρά την ψιλοκομμένη γαλοπούλα να πάρει άρωμα και χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε για λίγο ακόμη. Σβήνετε με το μπράντι και στη συνέχεια προσθέτετε το βρασμένο ρύζι, την κανέλα, το κράνμπερι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες ψιλοκομμένες, τον μαϊντανό και ανακατεύετε ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και δοκιμάζετε. Βγάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.
- Για τη συναρμολόγηση των πουγκιών: Βάζετε ένα φύλλο κρούστας πάνω στον πάγκο εργασίας και το αλείφετε με λίγο βούτυρο γάλακτος, μετά βάζετε από πάνω άλλο ένα και το περνάτε και αυτό με λίγο βούτυρο και τέλος ένα τρίτο με επίσης λίγο βούτυρο. Κόβετε τα τρία ολόκληρα φύλλα σε 4 κομμάτια (τετράγωνα). Στο ένα από τα τέσσερα κομμάτια (που είναι τριπλό φύλλο) βάζετε τη γέμιση στο κέντρο κάνοντας μια μπάλα με τη γέμιση γαλοπούλας. Μαζεύετε τις 4 γωνίες το κομματιού και τις διπλώνετε – γυρνάτε όλες μαζί στο κέντρο ώστε να κλείσει το πουγκί που σχηματίστηκε.
- Εναλλακτικά το δένετε με μια ίνα από σέλερι ή με ένα σχοινόπρασο. Σε ένα ταψί βάζετε μια λαδόκολλα στον πάτο και αραδιάζετε τα πουγκιά το ένα δίπλα στο άλλο και ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Προαιρετικά βουτάτε τις κορυφές των πουγκιών σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, για 20-25 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Για τη σος μετσοβόνε: Βάζετε σε ένα κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος να βράσει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το τριμμένο τυρί και το πιπέρι. Ανακατεύετε με σύρμα για ένα λεπτό περίπου και η σος είναι έτοιμη. Σερβίρετε το πιάτο, τοποθετώντας πρώτα τη σος και πάνω της τα πουγκιά.
Πατατόσουπα με προσούτο
Υλικά
2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος ψιλοκομμένο
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους ή 4 μικρές
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κλαδάκι θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια του ψιλοκομμένα
2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου (2 κύβοι κοτόπουλου σε νερό)
2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
50 ml λάδι λευκής τρούφας
10 λεπτές φέτες προσούτο ψημένες στον φούρνο
Αλάτι & πιπέρι
80 ml κρέμα γάλακτος 36%
Διαδικασία
- Βάζετε το προσούτο ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες στο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά. Προετοιμάστε το πράσο κόβοντας στη μέση κατά μήκος. Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό, τραβώντας κάθε φύλλο πίσω για να βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνατε την άμμο που μπορεί να είναι κρυμμένη μεταξύ των φύλλων.
- Μόλις καθαριστεί το πράσο αφαιρέστε τη ρίζα και τα πράσινα φύλλα. Κόψτε λεπτές φέτες. Ξεπλύνετε και ξεφλουδίστε την πατάτα και μετά κόψτε τη σε μικρά κομμάτια Λιώστε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέστε τα πράσα και το φρέσκο θυμάρι και σοτάρετε για μερικά λεπτά.
- Προσθέστε τις πατάτες, τον ζωμό κοτόπουλου και το νερό. Οι πατάτες και τα πράσα πρέπει να βυθίζονται πλήρως στο υγρό. Εάν όχι, προσθέστε περισσότερο νερό. Ανεβάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σούπα. Μόλις βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια – χαμηλή και καλύψτε την κατσαρόλα.
- Η σούπα πρέπει να σιγοβράζει, μαγειρέψτε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ελέγχετε περιοδικά τη σούπα για να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό υγρό στην κατσαρόλα. Εάν οι πατάτες χρειάζονται ακόμη χρόνο και το υγρό είναι πολύ χαμηλό στην κατσαρόλα, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό, όπως απαιτείται. Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ.
Πολτοποιήστε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Μεταφέρτε το πίσω στην κατσαρόλα. - Ζεσταίνετε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε περισσότερα, ανάλογα με τις ανάγκες. Ρίξτε την κρέμα και ανακατέψτε καλά για να ομογενοποιηθεί. Μαγειρέψτε τη σούπα για ακόμη 3 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Σερβίρετε τη σούπα με το τραγανό προσούτο να επιπλέει από πάνω, πασπαλίστε λίγο σχοινόπρασο και βάλτε λίγο λάδι τρούφας περιμετρικά ξεκινώντας απ’ το κέντρο.
Ταρτάκια με μανιτάρια και καπνιστό τυρί
2 φύλλα ζύμης τάρτας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8-10 λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
500 γραμμ. πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
10 φέτες μπέικον
280 γραμμ. καπνιστό τυρί
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35%
5 αυγά
Αλάτι
100 γραμμ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
Βούτυρο για τα ταρτάκια
Διαδικασία
- Βουτυρώνετε τα σκεύη για τα ταρτάκια και απλώνετε τη ζύμη. Πιέζετε με τα δάχτυλά σας, ώστε να καθίσει ομοιόμορφα. Κόβετε όση ζύμη περισσεύει από το σκεύος με ένα μαχαίρι. Το κάθε φύλλο βγάζει 4 ταρτάκια. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο μπέικον στο βούτυρο (100 γραμμ.), στη συνέχεια βάζετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τέλος το πράσο.
- Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και μοιράζετε στα ταρτάκια όπου έχετε στρώσει τη ζύμη. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, την κρέμα, το αλάτι, το πιπέρι και το κεφαλοτύρι και περιχύνετε πάνω από τη γέμιση, προσθέτετε σε κυβάκια το καπνιστό τυρί. Ψήνετε για 25-30’ στους 180 βαθμούς.
Ειδήσεις σήμερα
Σασμός: Ο «Σταύρος» ανάβει ξανά τη βεντέτα – Το spoiler που δεν πρέπει να χάσεις
Δύο ξένοι: Δείτε πώς είναι σήμερα η «Μαρούσκα» – Γιατί έχει «εξαφανιστεί» η αγαπημένη ηθοποιός