Μερίδες: Για 6 ταρτούλες
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Υλικά
1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
Για τη γέμιση
200 γραμμ. χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
4 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
½ φλιτζ. φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. τυρί κρέμα
150 γραμμ. βραστό χοιρινό ζαμπόν
200 γραμμ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας γλυκό μπούκοβο
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη βάση: Λαδώνουμε ελαφρώς 6 μικρά ατομικά ταρτάκια. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και αφού μετρήσουμε τη διάμετρο από τα φορμάκια, κόβουμε το φύλλο σε 6 δισκάκια, λίγο μεγαλύτερα σε διάμετρο.
Τα στρώνουμε στα φορμάκια, φροντίζοντας να ντύσουμε καλά και τα τοιχώματα. Τρυπάμε τις ζύμες σε διάφορα σημεία, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία και εκεί σοτάρουμε τα κυβάκια της πανσέτας ή του μπέικον, για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το λίπος τους. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για 5 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με το γάλα για 2 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί κρέμα και αδειάζουμε το μείγμα αυτό στο μπολ με τα αβγά. Προσθέτουμε την πανσέτα ή το μπέικον, το ζαμπόν, τη μισή γραβιέρα, το μπούκοβο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για τα ταρτάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε από το ψυγείο τα φορμάκια, αφαιρούμε τη μεμβράνη και μοιράζουμε εκεί το μείγμα της γέμισης. Σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Σερβίρουμε τα ταρτάκια ζεστά!