Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Σύσταση και όχι υποχρέωση η τρίτη δόση για 60+ και υγειονομικούς

εμβόλια Τρίτη δόση

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά - Ελπίδα Οικονομίδη

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα επιδημικό «κύμα» πιθανόν μεγάλο από τον Οκτώβριο και έπειτα και λόγω της μικρότερης απάντησης σε αντισώματα όσο η ηλικία αυξάνεται, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς και στους υγειονομικούς -λόγω μεγάλης έκθεσης στον ιό- με την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού να ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τη συμπλήρωση τουλάχιστον έξι μηνών από τη δεύτερη δόση, πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί μπορούν με τη δική τους θέληση να «ενισχύσουν» την ανοσία τους απέναντι στον ιό. Για τη διενέργεια της τρίτης δόσης ισχύει ισχυρή σύσταση και δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν από τις κατηγορίες του πληθυσμού που εντάσσονται στο πρόγραμμα αναμνηστικής δόσης, ούτε για τους υγειονομικούς. Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 θεωρείται ολοκληρωμένος με δύο δόσεις εάν πρόκειται για τα διδοσικά εμβόλια και με μία εάν πρόκειται για το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Για ποιο λόγο

Το σκεπτικό χορήγησης της τρίτης δόσης, μάλιστα πριν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δώσει το «πράσινο φως», εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως είπε, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, πέντε με έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και με αφορμή τη μείωση των αντισωμάτων αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεύτερη κατηγορία τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό. Η πρώτη κατηγορία, οι ανοσοκατεσταλμένοι, έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις – 13.175 άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Οδηγός τα στοιχεία

 Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Η μεγάλη ηλικία, άνω των 80 ετών, αποτελεί παράγοντα φθοράς των αντισωμάτων, συνεπώς η τρίτη δόση σε αυτή την ηλικία έχει περισσότερο τη μορφή της συμπληρωματικής δόσης.

Οσο για τους άνω των 60 ετών, τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι μελέτες δείχνουν ότι πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση. Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι ηλικίες 60-79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ αντιπροσωπεύουν το 59,02% ενώ οι ηλικίες αυτές αντιπροσωπεύουν το 48% των θανάτων.

Σε σχέση με τους υγειονομικούς, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή αποφάσισε να τους προτεραιοποιήσει στην τρίτη δόση, καθώς φαίνεται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με την Covid-19. Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη συμπτωματική λοίμωξη.

Ερωτηθείσα η κ. Θεοδωρίδου γιατί η χώρα μας δεν περίμενε την έγκριση της τρίτης δόσης για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημείωσε ότι «πάμε πιο μπροστά» με στόχο να προλάβουμε μια πιθανή μεγάλη διασπορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα αυξηθεί η μολυσματικότητα του ιού. «Πρέπει να είμαστε προμηθείς σε κάποια πράγματα και όχι επιμηθείς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, τα πρώτα στοιχεία από το Ισραήλ σε σχέση με τη χορήγηση της τρίτης δόσης δείχνουν ότι στους μισούς από 1,37 εκατομμύρια άτομα, η επαναληπτική δόση υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων.

 Και κινητά συνεργεία

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της τρίτης δόσης στις παραπάνω κατηγορίες έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικούς που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του βασικού εμβολιαστικού σχήματος.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα κινητά συνεργεία του υπουργείου Υγείας ξεκινούν τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους διαμένοντες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτηθείς για το πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή στην επιχείρηση «Ελευθερία» και πώς θα πειστούν πολίτες που ακόμη διστάζουν και μένουν ανεμβολίαστοι. Στην προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών οι ιδιώτες γιατροί έχουν… ριχτεί στη μάχη των εμβολιασμών και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 1.650 εμβολιασμοί από ιδιώτες είτε στο ιατρείο τους είτε κατ’ οίκον. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι γεγονός και ο πρώτος εμβολιασμός παιδιού από ιδιώτη παιδίατρο. Το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται μια νομοθετική διάταξη στη Βουλή σε σχέση με την αμοιβή των παιδιάτρων.

Εως και χθες, εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση ήταν το 60,6% του γενικού πληθυσμού (70% του ενήλικου) και πλήρως εμβολιασμένο είναι το 56,7% του γενικού πληθυσμού (65,6% του ενήλικου). Την τελευταία εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 90.000 ραντεβού πρώτης δόσης, κυρίως από τις μικρότερες ηλικίες του πληθυσμού.

Για τα παιδιά

Στο μεταξύ, οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν χθες ότι το εμβόλιό τους για τον κορονοϊό παρήγαγε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και σχεδιάζουν να καταθέσουν αίτημα για τη χορήγησή του στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.126 κρούσματα, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 2,65%. Σταθερά ένα στα τέσσερα περιστατικά (581 χθες) αφορά στους ανήλικους 0-17 ετών. Κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα σε παιδιά από 4 έως 17 ετών, ώστε να γίνεται ξεκάθαρη η διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα.

Oι διασωληνωμένοι ανέρχονταν έως χθες στους 342, από τους οποίους οι 313 (ποσοστό 91,52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Πλήρως εμβολιασμένοι από το σύνολο των διασωληνωμένων είναι 29 ασθενείς (ποσοστό 8,48%).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ηλικιακή

ομάδα

Εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση Εμβολιασμένοι/προγραμματισμένα ραντεβού
35-39 ετών 59,8% 60,4%
30-34 ετών 59,3% 60,00%
25-29 ετών 58,8% 59,7%
18-24 ετών 50,2% 51,3%
15-17 ετών 28,7% 30,00%
12-14 ετών 15,7% 17,44%

Διαδικτυακή ενημέρωση γονέων

Με το ποσοστό των εμβολιασμών στους μαθητές να αυξάνεται, χωρίς όμως ακόμα να έχει καλυφθεί η πλειοψηφία, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να ενισχύσει την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού με δράσεις και ενημέρωση των γονέων.

Σήμερα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων που θα υποβάλλονται έως τις 2 το μεσημέρι στη φόρμα https://forms.gle/7qVHt6NfTASWHxCw5, ενώ τις απαντήσεις θα μπορούν να τις παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες) από το κανάλι του ΥΠΑΙΘ στο YouTube στο σύνδεσμο: https://youtu.be/KzHniXrJQaQ, αλλά και από το λογαριασμό του ΥΠΑΙΘ στο facebook (σύνδεσμος: https://www.facebook.com/MinEduGR). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι μαθητές ηλικίας 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί αγγίζουν τους 98.000, δηλαδή πρόκειται για το 35%, ενώ οι μαθητές ηλικίας 12-15 τους 56.000, με το 17% αυτών να έχει εμβολιαστεί. Τα ποσοστά, αν και αυξημένα τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν χαμηλά, με την πλειοψηφία των μαθητών να προσέρχεται στο σχολείο έπειτα από διενέργεια self test.

Πιο ψηλά στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε απάντησή της στη Βουλή σε ερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛ., στα ΑΕΙ τα ποσοστά είναι ακόμη πιο υψηλά: Ανω του 75% οι φοιτητές με 1 ή 2 δόσεις εμβολίου ή με πιστοποιητικό νόσησης, άνω του 87% εμβολιασμός για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό και άνω του 91% για μέλη ΔΕΠ.

Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι δρομολογείται η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid -19, και θα διευκολύνει τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός των ΑΕΙ.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει αποκλειστικά με διά ζώσης διδασκαλία και τα πανεπιστήμια με τη σειρά τους συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σε μήνυμά του για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ανέφερε: «Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορονοϊό στο χθες. Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα. Είναι στο χέρι μας» και συνέχισε: «Λιγότερο από 20% των φοιτητών μας δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει νοσήσει από κορονοϊό. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στον φυσικό μας χώρο».

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που καλεί τους φοιτητές του να εμβολιαστούν «δεδομένου ότι επιστημονικά εμφανίζεται ως ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Αίρονται οι περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 496 κρούσματα στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 15/10: 2.665 κρούσματα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Μεταλλάξεις: 481 νέα κρούσματα της «Δέλτα» – Αναλυτικά οι περιοχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 548 κρούσματα σε Αττική, 404 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 14/10: 2.601 κρούσματα, 46 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

EMA: Αρχίζει την αξιολόγηση του κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca

Μαρίνα Μπενέκου