Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα – Έκρηξη κρουσμάτων και ιικού φορτίου

Κορονοϊός: Τρομάζουν οι αριθμοί - Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων, «άλμα» 154% σε ένα μήνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Να ανακόψει την επέλαση του κυρίαρχου πλέον στελέχους «Δέλτα» προσπαθεί με κάθε τρόπο η πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται πλέον η δυνατότητα για ραντεβού αυθημερόν με οποιοδήποτε εμβόλιο, ενώ ανοίγει η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην Αμερική, η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε σε μεγάλη πτώση τη Wall Street, ενώ στα σχολεία θα επιστρέψει η μάσκα ανεξαρτήτως εμβολιασμών.

Ορατός είναι πλέον και ο κίνδυνος να ματαιωθεί οριστικά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων στην Ιαπωνία.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς καθώς είναι πιο μεταδοτική και επιθετική. «Έχουμε 466 περιστατικά ενώ πριν 285, η μοντελοποίηση λέει ότι θα επικρατήσει σε ποσοστό 70-80% τον Αύγουστο» ανέφερε η α΄αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Στην Κρήτη το 95% των νέων κρουσμάτων οφείλεται σε αυτήν.
«Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρισκόμαστε στα 200 ανά ήμερα και είμαστε ένα βήμα κάτω από την κατακόκκινη ζώνη του ECDC» ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.565 νέα κρούσματα, 121 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 9 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Την κούρσα της πανδημίας οδηγούν οι νέοι. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν.

Λύματα: «Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη με αύξηση άνω του 200% στο ιικό φορτίο

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021.

Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%), ενώ πτωτικές μεταβολές καταγράφηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στο Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).

Στην Ξάνθη το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, οπότε τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και μη ανιχνεύσιμα.

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, με το ιικό φορτίο στα λύματα να βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα.

Θωμαΐδης: Επιθετική αύξηση του ιικού φορτίου λυμάτων την τελευταία εβδομάδα

«Εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική», τόνισε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε, η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου 5 ήμερες Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

Ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, «δεν το περιμέναμε».

Εκτίμησε, επίσης, ότι για να περιοριστεί η διασπορά χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης έκανε γνωστό ότι είχε προταθεί να γίνονται μετρήσεις στα λύματα και στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο δεν προχώρησε το συγκεκριμένο σχέδιο καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία λέει οι μετρήσεις να γίνονται σε μεγάλες πόλεις.

Στο «κόκκινο» τα νησιά του Αργοσαρωνικού – Διασπορά στις 21 από τις 26 ΠΕ νησιών

Ανεξέλεγκτη δείχνει να είναι η διασπορά του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται λοιμώξεις από COVID-19 σε 21 από τις 26 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Το κρίσιμο σημείο εντοπίζεται σήμερα στα νησιά του Αργοσαρωνικού όπου πραγματοποιήθηκαν 36 διαγνώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των περιοχών αυτών, αφενός για την τήρηση των μέτρων προστασίας και αφετέρου για τον άμεσο εμβολιασμό τους.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η επιδημία και στα κατεξοχήν τουριστικά νησιά, με τη Σαντορίνη -που βρίσκεται ήδη σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) να κόβει σήμερα το νήμα των κρουσμάτων με 58 νέες λοιμώξεις και ακολουθεί η Ρόδος με 48. Στη Μύκονο -όπου η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναμένεται να οδηγήσει σε άρση των σφιχτών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις 17 Ιουλίου- πραγματοποιήθηκαν σήμερα 37 νέες διαγνώσεις και στην Πάρο 34.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να συγκεντρώνει εδώ και αρκετές ημέρες σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων -το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27. Ζάκυνθος (11), Λευκάδα (8) και Κεφαλλονιά (6) βρίσκονται κι αυτές στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, ενώ το μοναδικό νησί του Ιονίου που απουσιάζει σήμερα από αυτόν είναι η Ιθάκη.

Από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ξεχωρίζει η Κως με 19 νέες λοιμώξεις και ακολουθούν η Χίος με 16, η Λέσβος με 12, Μήλος με 8, Νάξος με 7, Σύρος με 5, Κάλυμνος με 4, Άνδρος, Λήμνος και Σποράδες με 3, Σάμος με 2 και Τήνος με 1 λοίμωξη, Τα νησιά που εξαιρούνται από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ λόγω απουσίας νέων διαγνώσεων είναι οι ΠΕ Κέας-Κύθνου, Καρπάθου, Ιθάκης και Θάσου.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 770 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα – Δείτε που εντοπίστηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλιο κορονοϊού – Pfizer: Η αποτελεσματικότητα μειώνεται με τον χρόνο – «Ναι» στην τρίτη δόση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Συναγερμός» για υποστελέχη της «Δέλτα» που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβόλιο Sputnik-V: Έως και 94% η αποτελεσματικότητα κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα – Πού εντοπίστηκαν τα 874 νέα κρούσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στη… δίνη της Δέλτα νέοι και παιδιά – Τέσσερις ασθενείς 18 – 39 ετών πέθαναν σε μια εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – μεταλλάξεις: H Δέλτα κυριαρχεί η «Μ» ανησυχεί – Ο χάρτης των μεταλλάξεων στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom