ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Εξετάζεται ο εμβολιασμός μαθητών 12-15 ετών πριν τη νέα σχολική χρονιά

Κορονοϊός: Εξετάζεται ο εμβολιασμός μαθητών 12-15 ετών πριν τη νέα σχολική χρονιά

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών 12-15 ετών πριν απότη νέα σχολική χρονιά άφησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τη στιγμή που εκτιμάται ότι η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού θα αγγίξει το 70% μέσα στο καλοκαίρι.

Τα μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι αισιόδοξα, καθώς καταγράφεται σαφής πτώση των επιδημιολογικών δεικτών, παρόλο που τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν έντονα. Εως χθες είχαν επιβεβαιωθεί 10.610 περιστατικά μεταλλάξεων στην Ελλάδα, με τη νιγηριανή Β.1.1.318 να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

«Εάν η επιστημονική εκτίμηση ήταν ότι στο 70% των εμβολιασμών θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας, βεβαίως και μέσα στο καλοκαίρι θα το έχουμε φτάσει. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες θα είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους», επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης (Open) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Εν αναμονή έγκρισης

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μπορεί να ξεκινήσουν πριν από τη σχολική χρονιά οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων εγκρίνει τα εμβόλια – σήμερα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech σε αυτές τις ηλικίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σε ερώτηση, μάλιστα, σχετικά με το πώς θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, είναι «να έχουν κάνει όλοι. από την ηλικία των 18 ετών και άνω. το εμβόλιο μέχρι και τον Ιούλιο», έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. «Στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέρα από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

«Χτίζουμε ήδη ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία», τόνισε με τη σειρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Από αύριο οι 30ρηδες

Εως το βράδυ της Τετάρτης είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.206.825 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.880.694 ολοκληρωμένοι, δηλαδή και οι δύο δόσεις. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους πολίτες 30 έως 34 ετών, ενώ έχει προηγηθεί ήδη η ηλικιακή ομάδα 35 έως 39 ετών. Ο στόχος είναι τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες από 29 ετών και κάτω.

Στο μεταξύ, επιπλέον δύο περιστατικά -γυναίκες 32 και 45 ετών σύμφωνα με τις πληροφορίες- εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό και διερευνώνται από τις υγειονομικές αρχές. Στη μία περίπτωση ο εμβολιασμός έγινε με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ στη δεύτερη με της Johnson & Johnson.

Αποκλιμάκωση 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι συνεχώς βελτιούμενη. Τα κρούσματα πέφτουν σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα νησιά, όπου είχαν «τσιμπήσει» από το Πάσχα και έπειτα. Φαίνεται, επίσης, ότι ο εμβολιασμός έχει θετικό αντίκτυπο στις νοσηλείες των μεγαλύτερων ηλικιών.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.905 νέα κρούσματα κορονοϊού που αντιστοιχούν σε 48.439 διαγνωστικούς ελέγχους. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι παρόμοιος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και ανακοινώθηκαν 1.918 περιστατικά για όλη την Ελλάδα – κάτι που δείχνει την αργή αποκλιμάκωση. Οι κρίσιμοι δείκτες, όμως, δίνουν τη θετική εικόνα που περιγράφουν επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, καθώς είναι και οι πλέον αξιόπιστοι για την πορεία του κύματος. Οι διασωληνωμένοι χθες έπεσαν στους 540 και οι νέοι θάνατοι στους 39.

Επανεκκίνηση

Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζονται τα σταδιακά και προσεκτικά βήματα στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ παράλληλα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δίνοντας ενδεχομένως το «πράσινο φως» για επιπλέον ανοίγματα. Ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν επιχειρηματίες και πολίτες είναι η μουσική στην εστίαση, καθώς και τα γυμναστήρια. Ο «οδικός χάρτης» που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει εστίαση χωρίς μουσική για τον Μάιο και είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί από τον Ιούνιο. Μέλη πάντως της επιτροπής των ειδικών εμφανίζονται ακόμη λίγο επιφυλακτικοί τόσο όσον αφορά στη μουσική όσο και στο άνοιγμα των γυμναστηρίων. Οσον αφορά σε τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας, η κ. Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά απάντησε ότι «δεν είναι της παρούσης».

Τα μεταλλαγμένα στελέχη, πάντως, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην κοινότητα. Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του πανδημικού ιού ανακοίνωσε επιπλέον 611 θετικά δείγματα, με το σύνολο των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών να ανέρχεται σε 10.610. Η «βρετανική» μετάλλαξη συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των μεταλλαγμένων στελεχών επί συνόλου ελεγχθέντων δειγμάτων για μεταλλάξεις (68,82%). Συνεχώς όμως αυξάνεται και το ποσοστό της λεγόμενης νιγηριανής μετάλλαξης Β.1.1.318 (9,16% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων).

Χαμηλότερα αντισώματα

Οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία έχουν χαμηλότερα αντισώματα μετά την 1η δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όπως φαίνεται από την πρώτη μελέτη παγκοσμίως σε αυτή την ομάδα ασθενών που πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, προ της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου (ημέρα 1) και τρεις εβδομάδες μετά (ημέρα 22), μετρήθηκαν στους ασθενείς και σε 283 υγιείς εθελοντές που εμβολιάσθηκαν την ίδια περίοδο. Χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το είδος του εμβολίου ήταν αντίστοιχα στους δύο πληθυσμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη έπασχαν από καρκίνο πνεύμονα, ουροδόχου κύστης ή νεφρού και σε ποσοστό 83% λάμβαναν αντι-PD1 αντισώματα, ενώ το υπόλοιπο 17% αφορούσε αντι-PD-L1 παράγοντες ή συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών παραγόντων.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η ανοσιακή απόκριση των ασθενών που λάμβαναν ανοσοθεραπεία ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Κλινικά σημαντικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχε αναπτύξει μόλις το 10,7% των ασθενών έναντι του 32,9% των ατόμων της ομάδας ελέγχου.

Συγγραφείς της μελέτης που έγινε δεκτή προς δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό «Journal of Hematology and Oncology» είναι οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής Ευάγγελος Τέρπος, Φλώρα Ζαγουρή, Μιχάλης Λιόντος, Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Χρήστος Μάρκελλος, Αλέξανδρος Μπριασούλης, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ Αιμιλία Σκληρού, Ελενα-Δήμητρα Παπανάγνου και Ιωάννης Τρουγκάκος, και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 253 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 12/06: 591 τα νέα κρούσματα – 360 διασωληνωμένοι – 21 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών

Κορονοϊός: Καλά τα νέα για τη Θεσσαλονίκη – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα

Κορονοϊός: Εξίσου μεταδοτικά τα παιδιά με τους ενήλικες – Νέα έρευνα για το ιικό φορτίο

Κορονοϊός – Συναγερμός στις φυλακές Πάτρας: Τουλάχιστον 15 κρούσματα – Θετικός και ο Παλαιοκώστας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Τέλος στον υποχρεωτικό έλεγχο για τους εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Η αύξηση των εμβολιασμών «αντίδοτο» στις εξάρσεις μεταλλάξεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom