ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αποκλειστικό: Τα στοιχεία και οι περιοχές της Αττικής που οδήγησαν στο lockdown [γράφημα]

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δείκτες… κοκκίνιζαν. Ο αλγόριθμος έδειξε το lockdown. Η ημερήσια ανάλυση των ενεργών κρουσμάτων, σε πολλές περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, φαίνεται πως καθιστούσε μονόδρομο το απαγορευτικό τύπου Μαρτίου στο Λεκανοπέδιο.

Η Αττική, σύμφωνα με τους δείκτες των ενεργών κρουσμάτων που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων, «κόχλαζε», η Θεσσαλονίκη, παρά τα πρόσκαιρα ενθαρρυντικά σημάδια, ακολουθεί και αυτή τον… δρόμο της πρωτεύουσας. Στο Ρέθυμνο η COVID-19 φτιάχνει… μαντινάδες, ενώ στην Πάτρα κάνει το καρναβάλι…

Τα 4.797 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα στις 26 Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου έφθασαν τα 6.678 και εκτινάχθηκαν στα 9.023 στις 9 Φεβρουαρίου, με πάνω από τα μισά να είναι στην Αττική. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει κάποια από τα αριθμητικά δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή, αναδεικνύοντας τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιφερειακές ενότητες και δήμους της Αττικής.

Αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν τον βασικό δείκτη της εισήγησης και της απόφασης, καθώς έδειχνε τη ραγδαία αύξηση της διασποράς του ιού, η οποία συμπαρασύρει νοσηλείες και διασωληνώσεις ασθενών σε ένα σύστημα Υγείας που στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής κλίνες και ΜΕΘ έχουν… καταληφθεί σε ποσοστό 70%.

«Πάρτι» ιού στην Αττική

Σε 9 ημέρες, από την 1η έως την 9η Φεβρουαρίου, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής από 3.197 εκτοξεύτηκαν στα 4.928, προκαλώντας την απόφαση για ημι-LOCKDOWN. Ο κεντρικός τομέας της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων κατείχε τη «μερίδα του λέοντος», καθώς από τα 677 ενεργά κρούσματα, έφθασε τα 1.054. Οι Δήμοι Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που ανήκουν και αυτοί στον κεντρικό τομέα παρουσίαζαν μικρές αλλά ελεγχόμενες προς το παρόν αυξητικές τάσεις.

Συνολικά ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου είχε 920 ενεργά κρούσματα και 1.468 εννέα μέρες μετά. Ο Δυτικός Τομέας, το ίδιο χρονικό διάστημα, από 468 έφθασε τα 774, ο Νότιος Τομέας από 348 πήγε στα 592, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από 165 ανέβηκε στα 230, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών από 496 κατέληξε στα 743, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής από 392 έπιασε τα 503 ενεργά κρούσματα και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά από 408 εκτοξεύτηκε στα 618 στις 9 Φεβρουαρίου.

Καλλιθέα, Πειραιάς, Περιστέρι…

Οι κατά τόπους δείκτες ανέδειξαν κρίσιμες και κόκκινες περιοχές και δήμους της Αττικής. Ενας από αυτούς είναι η Καλλιθέα στον Νότιο Τομέα, η οποία από 73 κρούσματα σε εννέα μέρες εκτινάχθηκε στα 224. Στον ίδιο τομέα η Γλυφάδα από 68 πήγε στα 81, ο Αγιος Δημήτριος από 47 στα 67, η Ν. Σμύρνη από 42 στα 62, ενώ Αλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Μοσχάτο-Ταύρος, Π. Φάληρο είχαν συγκρατημένα ανοδικά δεδομένα.

Το Περιστέρι στον Δυτικό Τομέα «πέταξε» από τα 122 στα 215 κρούσματα, το Ιλιον «συννέφιασε» από τα 75 στα 143 ενεργά κρούσματα, το Αιγάλεω από τα 55 στα 105, η Πετρούπολη από 67 στα 98, το Χαϊδάρι από τα 30 στα 72, ενώ οι Αγιοι Ανάργυροι είχαν καθοδική πορεία και μικρή αύξηση η Αγία Βαρβάρα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και σε δήμους που πρόσφατα βρίσκονταν σε καθεστώς απαγορευτικού, παρατηρήθηκαν μικρές αυξήσεις όπως στα Μέγαρα, από 40 στα 66 ενεργά κρούσματα, στη Φυλή, από 39 στα 71, ενώ Ασπρόπυργος και Μάνδρα είχαν ενθαρρυντική καθοδική πορεία.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο Μαρούσι έγινε του «Καλατράβα», καθώς από τα 104 ενεργά κρούσματα ανέβηκε στα 134. Το Χαλάνδρι από 84 πήγε στα 104, η Ν. Ιωνία από 68 στα 105, η Αγία Παρασκευή από 35 στα 76, ενώ Βριλήσσια, Ηράκλειο, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Παπάγου-Χολαργός, Πεντέλη, Φιλοθέη-Ψυχικό είχαν σταθερή και καθοδική τάση.

Στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ο Δήμος Αχαρνών, που βρισκόταν σε απαγορευτικό, από τα 157 ενεργά κρούσματα αυξήθηκε στα 174, ενώ οι υπόλοιποι 8 δήμοι της συγκεκριμένης περιφέρειας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού, είχαν σταθερά επιδημιολογικά στοιχεία ή μικρές αυξήσεις.

«Ναυάγιο» στον Πειραιά καθώς στην Περιφερειακή Ενότητα την 1η Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί 408 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου 618, με τον Δήμο Πειραιά να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, από τα 229 στα 459 ενεργά κρούσματα. Οι υπόλοιποι δήμοι (Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη και Περάματος) έχουν καθοδική τάση.

Αλμα εις ύψος από covid σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο

Δυσάρεστες ήταν οι διαπιστώσεις αναφορικά με τον Δήμο Πατρέων καθώς από τα 196 ενεργά κρούσματα έφθασε τα 500 σε 9 μέρες, ενώ Δυτική Αχαΐα, Ερύμανθος, Καλάβρυτα και Αιγιαλεία είχαν σταθερή και καθοδική τάση.

Στην Ηλεία έχουν εκτοξευτεί τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης καθώς από 29 έχουν φθάσει τα 51, ενώ στους Δήμους Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ηλιδας, Πηνειού και Πύργου παρατηρούνται αμελητέες αυξήσεις.

Η Θεσσαλονίκη από τα 437 ενεργά κρούσματα έχει ανέβει στα 598, ενώ στους υπόλοιπους 13 δήμους καταγράφεται σταθερή πορεία.

Σημαντική αύξηση ενεργών κρουσμάτων παρατηρείται στον Δήμο Ρεθύμνης (από 23 στα 83) και Αγίου Νικολάου (από 43 στα 60 ενεργά κρούσματα). Η Π.Ε. Ευβοίας από τα 271 έφθασε στα 472 ενεργά κρούσματα, ο Δήμος Χαλκίδας από τα 224 στα 352, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων από τα 39 στα 62, ενώ οι υπόλοιποι έξι δήμοι μένουν σταθεροί.

Ο Δήμος Ζακύνθου παρουσιάζει αυξητικές τάσεις καθώς από τα 23 έφθασε στα 50 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας που βρισκόταν σε απαγορευτικό από τα 29 στα 45. Ο Δήμος Ν. Προποντίδας στη Χαλκιδική, παρά τα περιοριστικά μέτρα, από τα 46 ενεργά κρούσματα ανέβηκε στα 115.

Η Μύκονος μετά τα περιοριστικά μέτρα από τα 46 ενεργά κρούσματα έπεσε στα 28, ενώ σταθερή έμεινε η Σαντορίνη στα 41 ενεργά κρούσματα αυτές τις 9 μέρες. Η Λέσβος από τα 80 έπεσε στα 24 ενεργά κρούσματα, ο Δήμος Σπάρτης από τα 78 κατέβηκε στα 56. «Παραδείγματα» μίμησης αποτελούν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθώς το Αγρίνιο από τα 29 κρούσματα έπεσε στα 19, ενώ από τα 32 στα 23 έπεσε το Ξηρόμερο…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ειδήσεις 

Lockdown: Γιατί η Αττική οδηγείται σε παράταση του «λουκέτου» – Τι λένε στον «Ε.Τ.» Παρασκευής και Εξαδάκτυλος

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Τουρκική προπαγάνδα με τις πλημμύρες – Ο ρόλος του Προξενείου Κομοτηνής και του DEB

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης γράφει στον «Ε.Τ.»: Ο μαραθώνιος των μεταλλάξεων

Κορωνοϊός – Ε.Ε.: Προτεραιότητα σε εμβόλια προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Άρση lockdown με «πράσινο διαβατήριο» στο Ισραήλ – Το πείραμα του Άμστερνταμ για να ανοίξουν τα κλαμπ

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός – Κως: Χάθηκε από το νοσοκομείο φιαλίδιο με έξι δόσεις εμβολίου – Διατάχθηκε ΕΔΕ

Tinad

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα, οι ΚΟΜΥ είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Σίγουρη η παράταση του lockdown μετά τις 16 Μαρτίου – To σχέδιο για τη σταδιακή επανεκκίνηση

Tinad

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά» – Η πρόταση για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Tinad

Κορωνοϊός: Μπορούμε να γυμναζόμαστε με μάσκα; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Tinad

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα νέας μεθόδου για την επιτήρηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων

Tinad

Κορωνοϊός – Παγώνη: Στο peak τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Τι είπε για σχολεία και καταστήματα

Tinad

Κορωνοϊός – Ιταλία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος του Κορλεόνε επειδή εμβολιάστηκε εκτός σειράς!

Tinad