Αθήνα Καιρός

Κορωνοϊός: Σε επίπεδα φθινοπώρου η χώρα – Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Κορωνοϊός: Σε επίπεδα φθινοπώρου η χώρα – Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση

Κορωνοϊός: Καθοριστικές ήταν οι τρεις ημέρες που μεσολάβησαν από την Παρασκευή όταν η περίπτωση της Αττικής κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της μαραθώνιας συζήτησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έως και χθες που ελήφθη τελικά η σκληρή απόφαση να επιβληθεί νέο lockdown στο Λεκανοπέδιο, με πλήρη αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για όλες τις σχολικές βαθμίδες, αρχής γενομένης από αύριο.

Η επιδημιολογική κατάσταση έδειχνε ήδη από την Παρασκευή ότι ένα «σκληρό» μοντέλο περιορισμών είναι αυτό που θα «συγκρατήσει» για τα καλά το τρίτο επιδημικό κύμα, ωστόσο δόθηκε μια πίστωση χρόνου προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της νέας έξαρσης, με την οικονομία να βρίσκεται πάντα στον παρονομαστή. Η νέα καραντίνα, τρίτη κατά σειρά για την περίπτωση της Αττικής, ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη πορεία της υπόλοιπης Ευρώπης, με τις χώρες να επιβάλλουν εδώ και ημέρες η μία μετά την άλλη αυστηρά μέτρα.

Ο μέσος όρος επτά ημερών στα κρούσματα ξεπέρασε χθες τα 1000, αγγίζοντας επίπεδα τέλη Οκτωβρίου. Η διαφορά είναι ότι τότε η επιδημία έδειχνε σαφή σημάδια εκθετικής αύξησης, ενώ τώρα η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, κατά τους ειδικούς. Eίναι, όμως, ανάγκη να προληφθεί. Ειδικότερα, δεν έχουν κάνει λόγο για εκθετική αύξηση στην Αττική, παρά μόνο για την Πάτρα και τη Χαλκίδα όπου οι θετικές διαγνώσεις κάνουν καθημερινά «άλματα». Και η Αττική, ωστόσο, κρίθηκε ότι δεν αφήνει περιθώριο για εφησυχασμό καθώς έχει ιδιαιτερότητες που κάνουν πολύ δύσκολη την αποκλιμάκωση της επιδημίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη Περιφέρεια, που συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας και οι μεταδόσεις είναι πιο εύκολες. Επιπλέον, ήδη τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ασθενών και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η Αττική είναι αυτή που στηρίζει άλλες περιοχές, δηλαδή δέχεται ασθενείς από όμορους νομούς.

Μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου είναι ότι τότε η πληρότητα σε νοσοκομεία και ΜΕΘ ήταν πολύ μικρότερη. Βέβαια, το φθινόπωρο η επιδημία, βασικά στη Θεσσαλονίκη, είχε μπει σε εκθετική «τροχιά» ενώ τώρα μοιάζει να προλαμβάνεται πριν μπει. Για αυτό και κατά τους ειδικούς το διάστημα των δυόμιση εβδομάδων θα «δείξει» μείωση των κρουσμάτων και το lockdown θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη αποσυμφόρηση σε σχέση με το φθινόπωρο.

Το νέο «απαγορευτικό», πάντως, βρήκε το Λεκανοπέδιο με 929 ασθενείς κορωνοϊού στα νοσοκομεία του. Οι μισές από τις νέες εισαγωγές – 214 για όλη την Ελλάδα χθες – καταγράφηκαν για ακόμη μία ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο μεταξύ, εκτός της Αττικής, τους ειδικούς απασχολεί και η Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα η Αχαΐα (καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα) καθώς και η Εύβοια στην οποία καταμετρήθηκαν άλλα 87 κρούσματα κορωνοϊού. Στη σημερινή τακτική τους συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βάλουν στο … μικροσκόπιό τους ξανά τη Θεσσαλονίκη, όπου η επιδημία μοιάζει επίσης να έχει αναζωπυρωθεί – 174 κρούσματα χθες.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Ποιοι αριθμοί έφεραν το lockdown – Τι θα ισχύει από την Πέμπτη

Σχολεία: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στην Αττική και πώς στην υπόλοιπη χώρα – Σε ποιες περιοχές είναι ακόμη ανοιχτά

Το παρασκήνιο του τρίτου lockdown – Γιατί ο Μητσοτάκης «πάτησε» το κουμπί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]