ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμός: Αλλα 144 εμβολιαστικά κέντρα στη μάχη για «Ελευθερία» – Πάνω από 70.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Βήμα-βήμα η διαδικασία για το πώς θα κλείνετε το ραντεβού

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με 60 εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική και συνολικά 144 σε όλη την Ελλάδα ενισχύεται από τις 20 Ιανουαρίου η εμβολιαστική αλυσίδα.

Η προσθήκη αυτών των μονάδων εμβολιασμού που βρίσκονται σε 65 Κέντρα Υγείας αναμένεται να συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων εκτός κλειστών δομών που ξεκινά αύριο, Σάββατο.

Ηδη το σύστημα των ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr δίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ως επιλογή κοντινό Κέντρο Υγείας «φέρνοντας» τα ραντεβού πιο νωρίς σε σχέση με την πραγματοποίηση του εμβολιασμού σε εμβολιαστικό κέντρο νοσοκομείου. Ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι έως τις 10 Φεβρουαρίου να έχουν ενταχθεί στη διαδικασία τα περισσότερα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα θα τεθούν σε λειτουργία και θα προστεθούν στα σημερινά 282 εμβολιαστικά κέντρα -150 σημεία- όπου διενεργούνται οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», από τα 144 εμβολιαστικά κέντρα, τα 60 είναι στην Αττική και συγκεκριμένα 35 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Αττικής) και 25 στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Πειραιώς και Αιγαίου). Αντιστοιχούν σε 15 Κέντρα Υγείας της Αττικής, εννέα στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και έξι στη 2η. Στην 3η Υπε (Μακεδονίας) εντάσσονται 16 εμβολιαστικά κέντρα, στην 4η (Μακεδονίας και Θράκης) 19, στην 5η (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) 16, στην 6η (Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων) 17 και στην Κρήτη, δηλαδή στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, 16 εμβολιαστικά κέντρα.

Κομβικά

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ορισμένα από τα Κέντρα Υγείας θα είναι σε κομβικές περιοχές ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος των δικαιούχων. Ετσι, τα Κέντρα Υγείας στην Καλλιθέα, στον Βύρωνα, στο Παγκράτι, στο Κορωπί, στην Αγία Παρασκευή, στο Μαρούσι, στα Μέγαρα, στο Περιστέρι θα είναι στο πρώτο «κύμα» των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα ενταχθούν στο σύστημα εμβολιαστικής κάλυψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα σχεδιασμό δυναμικό, που αλλάζει συχνά καθώς δημιουργούνται ανάγκες διαρκώς και διορθώνονται ζητήματα που προκύπτουν όσο είναι σε εξέλιξη ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Παράλληλα, «ανοίγουν» εμβολιαστικά κέντρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στα Χανιά στην Κρήτη. Μεγάλη «ώθηση» στους μαζικούς εμβολιασμούς αναμένεται να δώσουν από τον Φεβρουάριο τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) την Τρίτη, σε αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιάζονται 20.000 πολίτες ημερησίως. Θα πρόκειται πιθανόν για μεγάλα στάδια ή συνεδριακούς χώρους.

Σε ηλικιωμένους

Ο εμβολιασμός της Covid-19 στον γενικό πληθυσμό, με την αρχή να γίνεται στους πολίτες που είναι άνω των 85 ετών, ξεκινά αύριο, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης προβλέπει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 100.000 άτομα του συνόλου των 520.000 πολιτών που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το ενδιαφέρον των πολιτών πάντως είναι ιδιαίτερα έντονο και μέσω της ειδικής πλατφόρμας -είναι ενεργή από την περασμένη Δευτέρα- έχουν κλειστεί πάνω από 110.000 ραντεβού. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών, του προσωπικού των ιδιωτικών νοσοκομείων, του προσωπικού και των διαμενόντων σε δομές πρόνοιας και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Εως και χθες το απόγευμα, με την πρώτη δόση του εμβολίου είχαν εμβολιαστεί 70.698 άτομα.

Εργαζόμενοι των νοσοκομείων και επαγγελματίες υγείας συνεχίζουν να καταγγέλλουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Οι οδοντίατροι μέσω της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας διαμαρτύρονται για καθυστερημένη ένταξή τους στο σύστημα των ραντεβού για εμβολιασμό. «Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με “δυνητικούς” ασθενείς που δεν φορούν μάσκα και προφύλαξη! Πώς θα θεραπευτεί το δόντι του ασθενούς, αν ο ασθενής φοράει μάσκα;», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Καταγγελία

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει ότι για αύριο, 16/1, έχουν προγραμματιστεί 200 ραντεβού για εμβολιασμό ηλικιωμένων στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». «Το εμβολιαστικό κέντρο που φτιάχτηκε μόνο για τους εργαζομένους είναι σε ακατάλληλο χώρο. Οι εμβολιαζόμενοι και οι συνοδοί τους θα περνάνε μέσα από τα νοσηλευόμενα παιδιά. Υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι η εξαίρεση των παιδιατρικών, ψυχιατρικών και ογκολογικών νοσοκομείων από τη διαδικασία του εμβολιασμού, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει αφού «κλείσει» το σύστημα για την ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και πριν ανοίξει για την αμέσως επόμενη.

Στο μεταξύ, τoν εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν, προτίθεται να αναλάβει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτοντας για το σκοπό αυτόν στο υπουργείο Υγείας τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους, προκειμένου να συμβάλουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται, με βάση όσα έχει εξηγήσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη, Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι η «επιχείρηση» κατ’ οίκον εμβολιασμών θα είναι πιο εύκολη όταν φτάσουν στην Ελλάδα και άλλα εμβόλια, πιο «διαχειρίσιμα» ως προς τη συντήρηση και τη μεταφορά τους, καθώς το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech απαιτεί ειδικές συνθήκες συντήρησης.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID 19 ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

  • 282 εμβολιαστικά κέντρα -150 σημεία εμβολιασμού- είναι ενεργά σήμερα
  • 144 εμβολιαστικά κέντρα προστίθενται στις 20/1
  • 60 εξ αυτών είναι στην Αττική
  • 35 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια
  • 25 στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια
  • 15 Κέντρα Υγείας στην Αττική στεγάζουν τα 60 εμβολιαστικά κέντρα
  • 70.698 άτομα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση έως χθες
  • 100.000 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών μπορούν να έχουν εμβολιαστεί έως τέλος Ιανουαρίου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Kορωνοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για το αν και με ποιο τρόπο θα ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 18/1

Rafale: Πολιτική ομοψυχία για την απόκτηση των μαχητικών που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Καιρός-Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Βροχές, χιόνια και πολύ κρύο την Παρασκευή – Εκτακτη σύσκεψη στη Πολιτική Προστασία

Φονικός σεισμός στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 7 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πιθανός εμβολιασμός μαθητών πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά – Τι είπε η Παπαευαγγέλου

Μιχάλης Μάρδας

Self test: 258 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σε 84.131 καταχωρημένα τεστ – Τα 15 SOS

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πρώτη και πάλι η Αττική με 839 νέα κρούσματα – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Self test: 193 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορωνοϊό – Τα 15 SOS

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός 11/04: 1.718 νέα κρούσματα – 52 νέοι θάνατοι – 780 διασωληνωμένοι

Tinad

Self test: 35 θετικοί μαθητές και καθηγητές σε σύνολο 400.000 τεστ – Τα 15 SOS

Tinad

Κορωνοϊός – NOTAM: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού – Οι εξαιρέσεις

Tinad

Γερμανία: Η πανδημία εκλέγει καγκελάριο

Μιχάλης Μάρδας

Economist: Η Κούβα θα γίνει η μικρότερη χώρα στον κόσμο με τα δικά της εμβόλια κορωνοϊού!

Tinad