Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Προ των πυλών το 3ο κύμα της πανδημίας!

Κορωνοϊός

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Αγωνία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα και στην κυβέρνηση για την πορεία της επιδημίας τις επόμενες ημέρες και το κρίσιμο διάστημα -καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση- έως τα τέλη Μαρτίου.

Εν αναμονή των στοιχείων που θα δώσουν το στίγμα των εορτών και αναμένονται από σήμερα, τα δεδομένα από κατά τόπους αλυσίδες μετάδοσης μόνο καθησυχαστικά δεν είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο καθεστώς του «σκληρού» lockdown μπαίνει από σήμερα ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Οι προσπάθειες των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών στρέφονται στην πρόληψη ενός τρίτου κύματος, αν και οι φωνές ότι θα είναι αναπόφευκτο και στη χώρα μας τον Φεβρουάριο πληθαίνουν.

Εξαιρετικά δύσκολους χαρακτήρισε τους επόμενους τρεις μήνες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ). «Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε ότι για οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην ακολουθήσει έξαρση.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή με σκοπό στην απογευματινή ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά να γίνονται ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει την επόμενη εβδομάδα. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση ειδικών και υπουργείου Παιδείας και για τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, με μια προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου, με τους ειδικούς, όμως, ενδεχομένως να αναμένουν επιπλέον επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και να «τεστάρουν» την επιδημιολογική καμπύλη μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 444 νέα κρούσματα, τα οποία, όπως και της Κυριακής, δεν είναι ενδεικτικά της ακριβούς επιδημιολογικής εικόνας, λόγω λιγότερων τεστ που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ειδικότερα, τα χθεσινά κρούσματα αντιστοιχούν σε σύνολο 16.670 διαγνωστικών ελέγχων (5.953 μοριακά τεστ και 10.717 rapid), λίγο περισσότερα από τα μισά που διενεργούνται τις καθημερινές.

Η επιβάρυνση, ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιοχές είναι σημαντική, παρά τον σχετικά περιορισμένο αριθμό νέων κρουσμάτων. Η Δυτική Αττική διατηρεί την «πρωτιά» σε όλη την Αττική, με 12,43 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η Λακωνία, τα νησιά Σαντορίνη και Λήμνος, όπως και τα Τρίκαλα βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις του χθεσινού μολυσματικού χάρτη όσον αφορά στην επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού.

Θετικό, πάντως, θεωρείται το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν «πέσει» στους 350, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι πρόκειται μεν για ακόμη μεγάλο νούμερο, η υποχώρηση, όμως, έστω και με τον αργό ρυθμό που ακολουθεί, αποτελεί μια θετική ένδειξη. Τονίζεται, πάντως, ότι η αύξηση κατά 20%-25% των νοσηλειών στην Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής, θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις.

Aκόμη ένας μέλος προστέθηκε στην επιτροπή των «σοφών» που εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγείται αποφάσεις λήψης ή άρσης μέτρων προς την κυβέρνηση. Μετά τον καθηγητή Ψυχιατρικής Βασίλη-Παντελεήμονα Μποζίκα, στην επιτροπή των ειδικών προστέθηκε, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

«Σκληρό» lockdown από σήμερα στη Βοιωτία

Η ραγδαία αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες επτά ημέρες στη Βοιωτία οδήγησε την Πολιτική Προστασία στην απόφαση να επιβάλει «σκληρό» lockdown σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα. Ετσι, από σήμερα έως και τουλάχιστον τη Δευτέρα 18/1 ισχύουν:

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕΠΥΔ) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕΠΑΔ) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω περιφερειακής ενότητας.
  • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίασή της την Παρασκευή 15/1.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χαρδαλιάς: Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος και όπου αλλού ξεφύγει ο ιός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

CDC για Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κεραμέως: Θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για να μην κλείνουν τμήματα σχολείων με το πρώτο κρούσμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – εμβόλια: Από σήμερα ραντεβού και για τους 12άρηδες – Ποια η διαδικασία για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το CDC συστήνει εκ νέου τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους

Κορονοϊός: Δύο νησιά πριν το κόκκινο, συναγερμός για άλλα 6

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μετάλλαξη Δέλτα: Πού εντοπίστηκαν τα 1.339 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χάρτης ECDC: «Κοκκίνησε» η Ελλάδα – Ανησυχία για τα νησιά

Αποκαλυπτική έρευνα: Σε ποιες ηλικίες ανήκουν αυτοί που δηλώνουν άτρωτοι και δεν εμβολιάζονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom