Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Γιατί είναι προ των πυλών η καθολική χρήση μάσκας

Μαρία Νίκη-Γεωργαντά

Η αμείωτη ένταση της επιδημίας στην Αττική φέρνει ψηλά στην ατζέντα συζητήσεων των ειδικών την καθολική, υποχρεωτική, χρήση της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα βήμα που πλέον μοιάζει να ήρθε η ώρα του και θεωρείται κατά μέλη της Επιτροπής των ειδικών ότι θα βοηθήσει στο να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα της αναγκαιότητας χρήσης της ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας σε σημεία όπου ήδη είναι υποχρεωτική, όπως οι πλατείες ή άλλα μέρη με συνωστισμό.

Χθες η Αττική συμμετείχε στον επιδημιολογικό χάρτη με σχεδόν τα μισά κρούσματα του συνόλου σε όλη την Ελλάδα για ακόμη μία φορά. Το παράδειγμα της Ιταλίας, που επίσης υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις για τη μάσκα για να αποφασιστεί τελικά ότι καθίσταται παντού υποχρεωτική προκειμένου να προληφθεί η λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, δεν αποκλείεται σύντομα να εφαρμοστεί και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 407 κρούσματα πανελλαδικά, τέσσερις θανάτους που προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό (424 θάνατοι συνολικά από την αρχή της επιδημίας) και 88 ασθενείς διασωληνωμένους, γεγονός που δείχνει πάλι ότι το σύστημα υγείας πιέζεται σημαντικά. Εκτός της Αττικής που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο (194 κρούσματα χθες), σημαντικό «βάρος» σηκώνουν και άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη που χθες κατέγραψε επιπλέον 29 κρούσματα και τα Ιωάννινα με 26 περιστατικά χθες. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Ιωαννίνων μπήκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από χθες και για πέντε ημέρες. Συγκεκριμένα:

 • Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
 • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κ.λπ.
 • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
 • Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ανάρτηση χάρτη

Αύριο, Παρασκευή, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19 που θα αναρτηθεί στη σελίδα covid19.gov.gr. Πρόκειται για διαδραστικό χάρτη που ο καθένας θα μπορεί να βλέπει το επίπεδο κινδύνου στην περιοχή του και τι μέτρα το συνοδεύουν. Οι ειδικοί της αρμόδιας Επιτροπής τις τελευταίες ημέρες εργάζονται πάνω σε αυτό. Ο χάρτης μάλιστα βρισκόταν στην ιστοσελίδα για την Covid-19 προχθές, όχι σε πλήρη λειτουργία, και βάσει των μέτρων που είχαν περάσει -χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν θα είναι τα τελικά- το τελευταίο «κόκκινο» επίπεδο, αυτό του «αυξημένου κινδύνου», προέβλεπε απαγορεύσεις τύπου lockdown. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, της εστίασης (πρόβλεψη για take away), συναθροίσεων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών, λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Οσον αφορά στα σχολεία, σε αυτό το επίπεδο προβλέπει ενδεχόμενη εκ περιτροπής λειτουργία σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.

Στο μεταξύ, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε γειτονιές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Χθες, διενέργησαν 615 rapid tests στην πλατεία Δαβάκη, στην Καλλιθέα. Από αυτά, εντοπίστηκαν έντεκα θετικά, εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν σε Ελληνες και τα τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία των θετικών τα 37 έτη.

Αναθεωρημένες οδηγίες

Αναθεωρημένες οδηγίες σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ,) τις συνοψίζουν. Με βάση τα νεότερα δεδομένα:

 • Η λοίμωξη Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής από άτομο σε άτομο, μεταξύ ατόμων που βρίσκονται πλησίον ο ένας στον άλλο (σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα). Ατομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό.
 • Ο ιός Sars-CoV-2 φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο η ιλαρά, ο οποίος είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς στην ανθρωπότητα.
 • Η λοίμωξη Covid-19 μεταδίδεται συνήθως κατά τη στενή επαφή (σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων). Οταν άτομα με λοίμωξη Covid-19 βήχουν, πτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν, παράγουν αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος και να είναι μεγαλύτερα (μερικά από τα οποία είναι ορατά) έως μικρότερα. Η απόσταση έχει καθοριστική σημασία, καθώς όσο μακρύτερα ταξιδεύουν τα αναπνευστικά σταγονίδια από το άτομο με Covid-19, η συγκέντρωση αυτών των σταγονιδίων μειώνεται. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν από τον αέρα λόγω της βαρύτητας. Τα μικρότερα σταγονίδια και σωματίδια διαχέονται στον αέρα. Με το πέρασμα του χρόνου, η ποσότητα του μολυσματικού ιού στα αναπνευστικά σταγονίδια μειώνεται.
 • Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί ορισμένες φορές αερογενώς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπό ορισμένες συνθήκες άτομα με COVID-19 φαίνεται να έχουν μολύνει επίνοσα άτομα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Αυτά τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι το μολυσμένο άτομο ανέπνεε έντονα κατά τη διάρκεια τραγουδιού ή άσκησης.
 • Η λοίμωξη Covid-19 μεταδίδεται λιγότερο συχνά μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
 • Ο κορονοϊός σπάνια μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Ανησυχία Κικίλια για διασπορά στο Εφετείο

Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την επίπτωση στη διασπορά της Covid-19 από τη συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων έξω από το Εφετείο, καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας.

Ο κ. Κικίλιας απευθύνει έκκληση προς όσους βρέθηκαν χθες στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας έξω από το Εφετείο να προσέξουν ιδιαίτερα για να μη μετατραπεί μία ωραία ημέρα για τη Δημοκρατία σε «κακή ημέρα για τη δημόσια Υγεία», όπως έγραψε σε ανάρτησή του. Υπενθύμισε με αυτό τον τρόπο στους πολίτες και δη σε όσους βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με χιλιάδες ακόμη άτομα και αδύνατη την τήρηση ικανών αποστάσεων ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη κυκλοφορία στην Αθήνα.

Η προσοχή των συγκεντρωμένων τις επόμενες ημέρες μέσω μείωσης των επαφών τους και παρακολούθησης της υγείας τους για τυχόν ύποπτα συμπτώματα θα συντελέσει στο να μη διασπαρεί περαιτέρω ο ιός.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σοκ στην Ισπανία: Πιθανή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα – Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Tinad

Κορωνοϊός: Σε έκτακτη υγειονομική ανάγκη έως τις 16 Φεβρουαρίου η Γαλλία

Tinad

Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό: «Επιθυμώ να δικαστώ» – Τι λέει η καθηγήτρια που ζητούσε από τους μαθητές της μάσκαρα αντί μάσκα

Tinad

Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό 23 εργαζόμενοι

Tinad

Κορωνοϊός: Εκτάκτως στις Σέρρες ο Χαρδαλιάς μετά τα 54 κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ανά την επικράτεια

Tinad

Κορωνοϊός: Πρωταθλήτρια και πάλι η Αττική με 228 κρούσματα, 217 στην Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός: Νέος αριθμός σοκ και σήμερα – 935 τα νέα κρούσματα και πέντε νεκροί

Tinad

Κορωνοϊός: Τραγικός απολογισμός – Τέσσερις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Tinad