Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Σε ποιες γειτονιές δίνεται η μάχη για να ελεγχθεί η διασπορά – Εβδομάδα βαρόμετρο για νέα μέτρα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Εβδομάδα αποτίμησης της επιδημίας στην Αττική αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς ολοκληρώνονται οι 14 ημέρες από την ημέρα λήψης περιοριστικών μέτρων.

Ειδικοί και κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν στάση αναμονής για νέα μέτρα, τονίζοντας εμφατικά ότι πρέπει να τηρηθούν όσα βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε «πυρετό» περιορισμού της διασποράς στις «κόκκινες» ζώνες, Αττική και Πέλλα, αυτές τις ημέρες, καθώς και σε άλλες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, συρροές που προκύπτουν σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως είναι οι φιλοξενούμενοι οίκων ευγηρίας, αλλά και σε άλλους χώρους με κίνδυνο διασποράς, όπως είναι τα νοσοκομεία.

Ακόμη 11

Ακόμη τουλάχιστον έντεκα κρούσματα κορονοϊού προέκυψαν από το σύνολο των 735 rapid tests, που διενήργησαν προχθές στους Δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας τα στελέχη 18 κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών των 114 εργαζομένων κονσερβοποιίας της Σκύδρας, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, δημάρχων της περιοχής, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Εδεσσας και του αστυνομικού διευθυντή. «Εγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης, όπως μέχρι τώρα εξελίσσεται. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε όλο το Νομό Πέλλας. Θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να διεξάγουν τεστ, να ιχνηλατούν, να παίρνουν δείγματα, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του ιικού φορτίου στην περιοχή», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Στις πλατείες

Στην Αττική, η διαχείριση του επιδημιολογικού «βάρους» μοιάζει πιο δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα χαλαρότητας και αδιαφορίας απέναντι στα μέτρα αυτοπροστασίας. Για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο οι πλατείες γέμισαν ασφυκτικά με νεαρό κόσμο που συνεχίζει να διασκεδάζει σαν να μην υπάρχει πανδημία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συνέστησε στην ενημέρωση της Παρασκευής λίγη υπομονή, καθώς τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων χρειάζονται ώστε να αξιολογηθούν 10-14 ημέρες. «Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην ενδέκατη, νομίζω, μέρα κάποιων μέτρων που έχουμε πάρει και που βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια έξαρση προς τα πάνω. Μένει να δούμε τα επόμενα 24ωρα την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των μέτρων αυτών. Υπάρχουν κάποιες εστίες υπερμετάδοσης, υπάρχει πίεση σε κάποιες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς την Παρασκευή.

Το Λεκανοπέδιο συμμετέχει «ενεργά» στις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις που εκδίδει ο ΕΟΔΥ με τα μισά ή και περισσότερα από το σύνολο των νέων κρουσμάτων που δηλώνονται. Χθες, από τις 229 νέες μολύνσεις κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 97 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα γηροκομεία

Διευρύνεται η διασπορά της νόσου Covid-19 από την εστία του γηροκομείου «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα. Ακόμη τέσσερις ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί στα χθεσινά τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ, κατά πληροφορίες. Οι θετικοί του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας μέχρι και την Παρασκευή ήταν 47. Τα μαζικά γρήγορα τεστ στην περιοχή γύρω από το γηροκομείο ανέδειξαν τουλάχιστον 20 κατοίκους θετικούς (15 αλλοδαπούς και πέντε Ελληνες), μεταξύ αυτών τον ιερέα και τον ψάλτη κοντινής στον οίκο ευγηρίας εκκλησίας.

Στο μεταξύ, έσπασε τη σιωπή του ο φερόμενος ως ασθενής «μηδέν» μετά τις αποκαλύψεις που τον ήθελαν να έχει διασπείρει τον κορονοϊό στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δεν είναι εκείνος ο ασθενής μηδέν. Δεν κόλλησε εκείνος δηλαδή τον κορονοϊό στους ηλικιωμένους του γηροκομείου, αλλά, όπως τόνισε, τον κόλλησαν εκείνοι. Για την ακρίβεια, υποστήριξε ότι ένας ηλικιωμένος, ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του, είχε κολλήσει πρώτος τον ιό.

Στην Καρδίτσα

Συναγερμός έχει σημάνει σε οίκο ευγηρίας και στην Καρδίτσα, μετά την επιβεβαίωση συνολικά οκτώ κρουσμάτων έως και χθες. Την Τρίτη 29/9, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες, βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας. Αμεσα ελήφθησαν δείγματα από το λοιπό προσωπικό και τους ωφελούμενους, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής. Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα στο προσωπικό. Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει τους ελέγχους τις επόμενες μέρες. Την ίσια στιγμή, κρούσμα εντοπίστηκε σε εργαζόμενο οίκου ευγηρίας και στα Ιωάννινα. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ελέγχους στην περιοχή.

 Στο Δρομοκαΐτειο

Μετά τον εντοπισμό πέντε θετικών στον Sars-CoV-2 στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, επιβεβαιώθηκε θετικός στον κορονοϊό Sars-CoV-2 τραυματιοφορέας του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Ενεργοποιήθηκε άμεσα η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου και ξεκίνησε η ιχνηλασία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα έντεκα άτομα του προσωπικού του χειρουργείου β’ ορόφου (8 αιθουσών), επαφές του τραυματιοφορέα. Επίσης, λήφθηκαν δείγματα από 100 άτομα (προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων). Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι όλα τα δείγματα ιχνηλάτησης που έγιναν στο ΚΑΤ αποδείχθηκαν αρνητικά.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, η λειτουργία των συγκεκριμένων οκτώ χειρουργικών αιθουσών έχει ανασταλεί μέχρι και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου και τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στις υπόλοιπες αίθουσες του νοσοκομείου.

Στη Φλώρινα

Ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στο προσωπικό και του Νοσοκομείου Φλώρινας, μετά την είδηση για θετικό περιστατικό που αφορά σε εργαζόμενο του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και στο Δρομοκαΐτειο, όπου εντοπίστηκαν δύο ασθενείς θετικοί και ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, που κοιμούνταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος, καθώς και με το προσωπικό.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Εικόνες συνωστισμού και πάλι στο κλαμπ στο Μπουρνάζι, παρά τα νέα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Ισπανία-Κορωνοϊός: Πάνω από 50.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο

Ανδρέας Ντίνης

Βρετανία-Κορωνοϊός: Πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Ιταλία-Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα είναι 17.012 και 141 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Φωτιά» από κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 715 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 7 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης

Αυτό είναι το σύμπτωμα του κορωνοϊού που κανείς δεν ήξερε μέχρι τώρα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Η Καταλονία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής lockdown μόνο τα Σαββατοκύριακα

Ανδρέας Ντίνης

Δύο ενδυματολόγοι κόβουν και ράβουν με τον… Covid-19 – Μιλάνε στον Ε.Τ. οι Εύα Νάθενα και Κλερ Μπρέισγουελ.

Δημήτρης Ντόγκας